Tuore kouluterveyskysely: Nuorten tupakointi vähentynyt merkittävästi

Kaisu Lötjönen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisema tuore kouluterveyskysely osoittaa nuorten tupakoinnin vähentyneen merkittävästi.

Ammatillisessa oppilaitoksessa tupakoivien määrä oli tänä vuonna enää 23,2 prosenttia, mikä on lähes seitsemän prosenttiyksikköä vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Vielä vuosina 2010-2011 noin 40 prosenttia ammattikoululaisista poltti tupakkaa.

Tupakointi on vähentynyt myös lukiolaisten ja peruskoululaisten keskuudessa. Peruskouluikäisistä tupakkaa käytti tänä vuonna noin 7 prosenttia oppilaista, kun vuonna 2015 luku oli 9 prosenttia.

Lukiolaisista tupakoi enää 3,4 prosenttia, kun kaksi vuotta sitten luku oli 5,7.

Alkoholin osalta kehitys on osittain samansuuntainen. Ammattikoululaisilla humalahakuinen juominen on vähentynyt kahdessa vuodessa kahdella prosenttiyksiköllä, 28,1:een prosenttiin. Vuosina 2008-2009 luku oli vielä 40 prosenttia.

Lukiolaisilla ja peruskouluikäisillä alkoholin humalahakuinen käyttö ei ole enää viime vuosina vähentynyt, vaan jopa aavistuksen kasvanut. Peruskoululaisista noin 10 prosenttia ja lukiolaisista noin 18 prosenttia ilmoittaa olevansa tosi humalassa vähintään kerran kuukaudessa.

Sen sijaan viikoittain alkoholin käyttö on kasvanut peruskoululaisilla, lukiolaisilla ja ammattiin opiskelevilla. Suurin kasvu on on ammatillisessa oppilaitoksessa, jossa viikoittain alkoholia käyttää 15,6 prosenttia opiskelijoista. Kaksi vuotta sitten luku oli 14,3.

THL on kerännyt tietoja peruskoulun yläluokkalaisilta vuodesta 1996, lukioissa vuodesta 1999 ja ammatillisissa oppilaitoksissa vuodesta 2008 alkaen. Peruskoulun alaluokkalaiset ja heidän huoltajansa ovat mukana vuodesta 2017 alkaen. Kysely toteutetaan joka toinen vuosi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut