Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pk-yritysbarometri: Ylä-Savossa vahvimmat odotukset

Pohjois-Savon alueella suhdannenäkymät ovat hieman myönteisemmät kuin keväällä, kertoo maanantaina julkaistu Pk-yritysbarometri. Kasvuodotukset ovat kasvaneet alueellamme merkittävimmin Ylä-Savossa.

Myös Sisä-Savossa suhdanneodotukset ovat kasvaneet. Varkauden seudulla kasvuodotukset ovat sen sijaan tasaantuneet.

– Vaikka suhdannenäkymät ja liikevaihdon kasvuodotukset ovat parantuneet, eivät alueemme pk-yritykset usko kuitenkaan siihen, että he voisivat lisätä työvoimaa. Yrittäjät ovat edelleen varovaisia investoinneissaan, eikä noususuhdanteen uskota jatkuvan kovin montaa vuotta, kertoo Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen.

Vientiä harjoittavien yritysten määrä on Pohjois-Savossa edelleen alemmalla tasolla kuin maassamme keskimäärin. Pohjois-Savon ely-keskuksen ylijohtajan Kari Virrannan mukaan yritysten kansainvälistyminen edellyttää vahvaa jalkatyötä myös maakunnan toimijoilta.

– Tarvitaan asiantuntijoita, jotka pystyvät rakentamaan pitkäjänteistä yhteistyötä yritysten kanssa ja jotka nauttivat yritysten luottamusta. Ilman luottamusta verkostojen rakentaminen ei ole mahdollista, hän toteaa.

Rahoitusmarkkinoilla näkyy, että siemenvaiheessa olevien yritysten rahoitusosuus on alueella melko pieni. Muilta osin rahoitusmarkkinat kuitenkin toimivat ja pankit ovat kasvattaneet osuuksiaan kokonaisrahoittajana. Finnveran aluejohtajan Mikko Vänttisen mukaan rahoitusta on onnistuttu kohdentamaan erityisesti kasvun ja kansainvälistymisen edistämiseen.

– Toistaiseksi valitettavan pieni osa yrityksistä tuntee ja käyttää kansainvälistymispalveluita, kuten vientikaupan rahoitusohjelmaa tai TeamFinland-palveluehdotusta, Vänttinen toteaa.