Irma heikentyi kakkoskategorian hurrikaaniksi – puuskatuulet voivat olla edelleen hengenvaarallisia

STT

Irma on heikentynyt kakkoskategorian hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus. Hurrikaanikeskus varoittaa, että Irman tuulet ovat silti edelleen vaarallisen voimakkaita ja että puuskatuulet voivat olla hengenvaarallisia.

Irma iski Floridaan sunnuntaina. Myrsky rantautui Suomen aikaa noin puoli yhdeltätoista sunnuntai-iltana Marcon saarelle Floridan länsirannikolla. Joitain tunteja aiemmin myrsky oli rantautunut puolestaan Florida Keys -saarille. Noin kuuden aikaan maanantaina Suomen aikaa Irma oli ABC Newsin mukaan reilun 80 kilometrin päässä Tampasta ja sen tuulet puhalsivat noin 44 metriä sekunnissa.

–  Siitä tulee kauheaa, sanoi Floridan kuvernööri Rick Scott NBC Newsin haastattelussa sunnuntaina.

–  Nyt meidän täytyy pysyä matalana ja katsoa toistemme perään, pormestari jatkoi.

Kuudelle miljoonalle floridalaiselle on annettu evakuoitumismääräys Irman takia.

Trump julisti Irman katastrofiksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julistanut Floridan osavaltion pyynnöstä Irma-hurrikaanin katastrofiksi, uutisoi muun muassa CNN. Julistuksen myötä liittovaltio voi antaa Floridalle lisäapua.

Lisäapuun kuuluu muun muussa varojen myöntäminen tilapäismajoituksiin ja kotien korjaamiseen sekä matalakorkoisten lainojen myöntäminen vakuuttamattomaan omaisuuteen kohdistuneiden tuhojen korjaamista varten.

Irma on vaatinut jo ainakin kolmen ihmisten hengen Floridassa. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit saivat surmansa liikenneonnettomuuksissa.

CNN:n mukaan Irma on katkaissut sähköt jo yli kolmelta miljoonalta asiakkaalta Floridassa. Esimerkiksi Florida Power and Light -yhtiö on kertonut, että ilman sähköä on 2 991720 yhtiön asiakasta.

Trump matkustaa Floridaan "hyvin pian"

Trump aikoo matkustaa hurrikaanin iskemään Floridaan "hyvin pian". Tarkoituksena on muun muassa kartoittaa Floridan tarvitseman avun määrää. Trump kertoi asiasta toimittajille sunnuntaina.

Trump sanoi myös, että tällä hetkellä huolta aiheuttavat ihmishenget, eivät kustannukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.