"Meistä eläkeläisistä puhutaan vain kulueränä", sanoo Eeva Kuuskoski

"On uskallettava tarkastella myös eläkepolitiikan rakenteita ja mekanismeja, jotta vahvat eivät syö kakusta liian isoja paloja", sanoo Eläkeliiton puheenjohtaja Eeva Kuuskoski. Juha Poutanen

Iikka Taavitsainen

Eläkeliiton puheenjohtaja Eeva Kuuskoski on huolissaan siitä, että moni vanhempi ihminen kokee itsensä vain kulueräksi. Hän viittaa Eläkeläisjärjestöjen teettämään Huomisen kynnyksellä -haastattelututkimukseen, jonka mukaan kolme neljäsosaa 55–84-vuotiaista kokee itsensä toisen luokan kansalaisiksi.

– Meistä eläkeläisistä puhutaan vain kulueränä. Monia asioita voidaan mitata numeroilla tai rahalla, mutta ihmisen kokemuksella ja tunteilla on myös tärkeä osa hyvinvoinnissamme, Kuuskoski sanoo.

– Eläkeläisjärjestöillä on suuri tehtävä rakentaa osaltaan sellaista ihmiskuvaa, jossa myös vanhalla ihmisellä on arvokas paikkansa. Se edellyttää siltojen ja yhteistyön luomista eri sukupolvien välille.

Kuuskoski puhui Kuopiossa Eläkeliiton Pohjois-Savon piirin 45-vuotisjuhlassa sunnuntaina.

Hän huomauttaa puheessaan polttavimman ongelman olevan se, että kansaneläkkeen ja takuueläkkeen indeksiä leikataan toistamiseen, eikä takuueläkkeen 15 euron korotus ole riittävä toimenpide. Kuuskosken kansaneläkkeisiin tarvittaisiin selkeä tasokorotus, jotta eläkeläisköyhyys ei kasva.

– Kaikkein tiukimmassa tilanteessa ovat yli 75-vuotiaat, yksin asuvat naiset ja nuoret, työkyvyttömyyseläkkeellä olevat, Kuuskoski sanoo.

– On uskallettava tarkastella myös eläkepolitiikan rakenteita ja mekanismeja, jotta vahvat eivät syö kakusta liian isoja paloja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut