Kuopiolainen Miamissa: Televisio ei näy ja laajakaista lakkasi toimimasta

Ulkona tuulee rajusti ja vettä tulee kuuroissa, kertoi kuopiolainen Antti Karjalahti sunnuntaiaamuna kello 6.40 Suomen aikaa. Karjalahti on parhaillaan odottamassa Irma-hurrikaanin tuloa Little Haitin kaupunginosassa Miamissa, jossa haastatteluhetkellä elettiin vielä lauantain ja sunnuntain välistä yötä.

Lähes hurrikaanilukemia lähestyviä tuulia on jo puhaltanut Florida Keysin saarilla, jotka osuvat ensimmäisinä myrskyn reitille. Alueella on jo tuullut 33 metriä sekunnissa, mikä vastaa ykköskategorian eli heikoimman luokan hurrikaanin tuulennopeuksia.

Irman odotetaan iskevän maa-alueille ensin Florida Keysissä ja myöhemmin Cape Coralin tai Fort Myersin alueella. Kolmannen kerran hurrikaani iskeytynee lähelle Tampa Bayta edetessään Floridan länsirannikkoa.

Karjalahti kertoo, että paikallisten viranomaisten mukaan Irma-myrskyn pahimmat vaikutukset iskevät Miamiin sunnuntaiaamuna paikallista aikaa. Myrskyn suunta on tosin siirtynyt niin, että se näyttää uhkaavan Keysin lisäksi eniten Floridan länsirannikkoa. Miami on Floridan itärannikolla.

– Alkuillasta täällä oli tornadovaroitus lähestyvän pyörteen vuoksi, mutta se ei kehittynyt tornadoksi asti, Karjalahti kertoo.

– Olemme osittain tiedotuksesta pimennossa, sillä tv ei enää näy ja talon laajakaistakin lakkasi toimimasta lauantai-iltana. Ainoa yhteys tällä hetkellä on puhelimeni.

Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen tuore ennustus kertoi sunnuntaiaamuna, että Irma saattaa jäädä sittenkin kategorian kolme hurrikaaniksi. Vaikka Irma voi yhä voimistua merellä ennen saapumista Floridan maa-alueille, sen ei enää odoteta nousevan toiseksi vahvimpaan myrskyluokkaan eli neloskategorian hurrikaaniksi, kertoo CNN.

Karjalahden mukaan Miamissa tuulen ja veden suhteen ei ole toistaiseksi ollut suuria ongelmia.

– Maa on imenyt kaiken veden. Katto hieman vuosi yhdestä kohtaa, mutta muuten talo on kestänyt.

 

Karjalahti on Yhdysvalloissa neljän ystävänsä kanssa. Yksi seurueen pariskunta lähti jo perjantaina parin kilometrin päässä olevaan evakuointisuojaan, koska raskaana olevan naisen ajateltiin saavan siellä paremmin apua, jos jotakin tapahtuu. Pariskunta viestitti Karjalahdelle, että evakuointitilana toimii auditorion lattia, eikä paikalla ole patjoja tai peittoja.

– Lapsiperheet on siirretty toiseen kerrokseen suojaan mahdolliselta tulvalta. Lähinnähän sinne on menty evakkoon siksi, että suurin osa paikallisista rakennuksista on kevytrakenteisia puutaloja, jotka eivät kestä myrskyä toisin kuin betonista rakennettu koulu.

Karjalahti ystävineen pitää myrskyä kivitalossa.

Seurue kävi lauantaina lähikaupassa, jonka hyllyt olivat lähes tyhjät. Mukaan tarttui kuitenkin jäätelöä, jolla juhlistettiin yhden seurueen jäsenen syntymäpäivää.

– Hyvältä se maistui myrskyn keskelläkin.

Vaikka myrsky lähestyy, suomalaisseurue aikoo käydä nukkumaan.

– Ei tilanteelle kuitenkaan voi mitään, vaikka olisi hereillä. Varmuuden vuoksi laukut on pakattu, jos tulee lähtö.

 

Floridassa asuinalueet ovat autioituneet ja maantiet ruuhkautuneet ihmisten paetessa myrskyn tieltä.

STT:n mukaan kaikkiaan yli seitsemää miljoonaa ihmistä useissa osavaltioissa on kehotettu lähtemään pakoon myrskyä. Noin 70 000 on hakeutunut hätämajoituksiin. Osa hätämajoituskeskuksista on jo täyttynyt ja joutunut käännyttämään ihmisiä oviltaan. Heidät on ohjattu lähialueiden muihin majoituskeskuksiin.

Lisäksi jo yli 160 000 kotia ja yritystä on ilman sähköä. Sähkökatkojen on arvioitu voivan kestää päiviä, alueittain viikkojakin.

Yhdysvaltain katastrofivirasto Feman mukaan miljoonat floridalaiset saattavat joutua pärjäämään sähköttä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut