MTV: Äidin juopottelu vaurioitti sikiötä – FASD-päivä muistuttaa alkoholin vaaroista

Tänään lauantaina vietetään FASD-päivää, jonka tarkoitus on muistuttaa, että odottavan äidin ei pidä nauttia alkoholia. Kuvan sikiö ei liity artikkeliin. Anni Nieminen

Iikka Taavitsainen

Lyhytpinnaisuutta ja päätöksenteon vaikeuksia, kuvailee MTV:n haastattelema Eevaliisa Nwogu oireitaan. Hänen äitinsä käytti raskausaikana alkoholia, mikä näkyy nyt kolmekymppisen Nwogun elämässä.

– Matemaattiset ongelmat tuottavat vaikeuksia, ja rahan käytön kanssa pitää olla edelleenkin todella tarkkana, Nwogu sanoo haastattelussa.

Tänään vietetään kansainvälistä FASD-päivää. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n mukaan päivämäärän, 9.9., tarkoitus on muistuttaa odottavan äidin yhdeksän kuukauden raittiudesta.

Sivuston mukaan alkoholi voi aiheuttaa syntyvälle lapselle monenlaista vauriota. Alkoholi on myrkky, jota sikiön elimistö ei pysty käsittelemään.

– Monesti luullaan, että lapsella joko on FAS tai sitten hän on terve. Kyseessä ei kuitenkaan ole joko-tai-tilanne, vaan liukuma, vaurioiden kirjo, jonka toisessa päässä on vakavat vauriot, toisessa esimerkiksi lievät oppimisvaikeudet. Vaikeimmillaan alkoholi voi aiheuttaa syntyvälle lapselle syvän kehitysvamman, sivustolla sanotaan.

Esimerkiksi MTV:n haastattelema Nwogu kertoo, että hän ei olisi selvinnyt normaalista koulunkäynnistä.

Artikkelin mukaan Suomessa syntyy vuosittain noin 600–3000 äidin alkolin käytön vaurioittamaa lasta.

 

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut