Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MTV: Äidin juopottelu vaurioitti sikiötä – FASD-päivä muistuttaa alkoholin vaaroista

Lyhytpinnaisuutta ja päätöksenteon vaikeuksia, kuvailee MTV:n haastattelema Eevaliisa Nwogu oireitaan. Hänen äitinsä käytti raskausaikana alkoholia, mikä näkyy nyt kolmekymppisen Nwogun elämässä.

– Matemaattiset ongelmat tuottavat vaikeuksia, ja rahan käytön kanssa pitää olla edelleenkin todella tarkkana, Nwogu sanoo haastattelussa.

Tänään vietetään kansainvälistä FASD-päivää. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n mukaan päivämäärän, 9.9., tarkoitus on muistuttaa odottavan äidin yhdeksän kuukauden raittiudesta.

Sivuston mukaan alkoholi voi aiheuttaa syntyvälle lapselle monenlaista vauriota. Alkoholi on myrkky, jota sikiön elimistö ei pysty käsittelemään.

– Monesti luullaan, että lapsella joko on FAS tai sitten hän on terve. Kyseessä ei kuitenkaan ole joko-tai-tilanne, vaan liukuma, vaurioiden kirjo, jonka toisessa päässä on vakavat vauriot, toisessa esimerkiksi lievät oppimisvaikeudet. Vaikeimmillaan alkoholi voi aiheuttaa syntyvälle lapselle syvän kehitysvamman, sivustolla sanotaan.

Esimerkiksi MTV:n haastattelema Nwogu kertoo, että hän ei olisi selvinnyt normaalista koulunkäynnistä.

Artikkelin mukaan Suomessa syntyy vuosittain noin 600–3000 äidin alkolin käytön vaurioittamaa lasta.