Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion kokoomus vaatii maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille - "Emme rajaa sukupuolia"

Kuopion kokoomuksen valtuustoryhmä haluaa maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille kaupunkilaisille.

– Emme halua rajata ehkäisyvälineitä emmekä sukupuolia. Myös miehillä on iso rooli raskauksien ehkäisyssä ja sukupuolitautien torjunnassa, tarkentaa asiaa Nelli Berg-Väänänen kokoomuksen ryhmästä.

Ryhmä ehätti jo tiedottaa, että ensi maanantaina jätettävä valtuustoaloite olisi vain ensimmäinen pitkäaikainen ehkäisy alle 25-vuotiaille. Ryhmä keskusteli asiasta lisää ja tarkensi, että kyse on pysyvästä ratkaisusta. Näin esimerkiksi kondomeja jaettaisiin aina 25 ikävuoteen asti.

– Miten se sitten käytännössä tapahtuisi, siinä virkamiehillä on iso rooli, tähdentää Nerg-Väänänen.

Kuopion kokoomuslaisten mukaan ehkäisy on Suomessa verrattain kallista, etenkin pienillä opiskelija- ja koululaisbudjeteilla tai määräaikaisissa työsuhteissa eläville nuorille. Raskaudenkeskeytyksiä tehdään eniten juuri 20–24-vuotiaille. Yksi syy nuorten naisten abortteihin on juuri se, että ehkäisystä tingitään rahanpuutteen takia.

Aloitteessa korostetaan lisäksi, että alle 25-vuotiaiden ehkäisyn maksuttomuus ei tarkoittaisi ehkäisyneuvonnan siirtymistä pois ammattilaisilta. Terveydenhoitajan työn paino on yhtä tärkeää kuin välineiden maksuttomuus.

Kuopiossa tarjotaan tällä hetkellä ehkäisyä kuuden kuukauden ajan alle 25-vuotiaille.