Suomikin pääsee kurkistamaan Venäjän Zapad-harjoitukseen

USA:n ja Naton liput vierekkäin Naton harjoituksissa Siauliain ilmastotukikohdassa Liettuassa 30.8. Petras Malukas / Lehtikuva

STT

Suomi pääsee tutustumaan ensi kuun suureen Zapad-sotaharjoitukseen Venäjällä ja Valko-Venäjällä, kertoo neuvotteleva virkamies Janne Helin puolustusministeriöstä. Hänen mukaansa molemmat maat ovat kutsuneet Moskovaan ja Minskiin akkreditoituja puolustusasiamiehiä omille alueilleen.

– Myös Suomelle on tullut kutsu molempiin maihin, ja Suomi todennäköisesti osallistuu Helin kertoo.

Helinin mukaan kyse ei ole varsinaisesta tarkkailusta, sillä kutsu koskee vain lyhytaikaista järjestettyä vierailua harjoitusalueelle. Ulkomaisten vieraiden ohjelmassa on muun muassa asevoimien toimintanäytöksiä, Helin arvelee.

Venäjän osalta puolustusasiamiehet on Helinin mukaan kutsuttu päiväksi tykistön ampuma-alueelle Pietarin eteläpuolella.

Zapad (Länsi) -harjoitus huipentuu 14.–20 syyskuuta. Nato on arvostellut Venäjää avoimuuden puutteesta ja siitä, ettei se ole kutsunut kunnon tarkkailumissiota harjoitukseen.

Etyjin Wienin asiakirjan mukaan harjoitukseen on kutsuttava tarkkailijoita muista jäsenmaista, jos osallistuvien joukkojen määrä ylittää 13 000 sotilasta. Venäjä on ilmoittanut Zapadin koon jäävän 12 700:aan.

 

Nato vahvistaa Baltian ilmavalvontaa

 

Länsimaisten arvioiden mukaan Zapadin mittakaava on kuitenkin todellisuudessa moninkertainen, kun kaikki harjoituksen osat otetaan huomioon. Osallistuvien joukkojen määräksi on arvioitu jopa 100 000.

Venäjä on vakuuttanut harjoituksen keskittyvät puolustukseen ja terrorismin torjuntaan. Lännessä on epäilty muita tarkoitusperiä, esimerkiksi Liettuan tiedustelulähteet ovat arvioineet tavoitteeksi harjoitella aseellista yhteenottoa Naton kanssa.

Nato on päättänyt vahvistaa Baltian ilmavalvontaoperaatiotaan Zapadin alla. Operaation johdon keskiviikkona vastaanottanut Yhdysvallat on tuonut Siauliain tukikohtaan Liettuassa seitsemän F-15-hävittäjää tavanomaiset neljän sijasta.

Natolla on hävittäjiä Baltiassa myös Viron Ämarin tukikohdassa. Siellä vastuu on siirtymässä Espanjan ilmavoimilta Belgialle.

Lähteenä myös Liettuan puolustusministeriö, Nato, Washington Post

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.