28-vuotiaan vapautetun asianajaja: Marokkolaismies asui samassa huoneessa pääepäillyn kanssa vastaanottokeskuksessa

STT

Poliisi on vapauttanut kaksi Turun joukkopuukotuksen vuoksi vangittuna ollutta miestä. Poliisi kertoo vapauttaneensa miehet tänä aamuna. Miehiä ei enää epäillä mistään rikoksesta.

– Heitä käsitellään tällä hetkellä ei enää rikoksesta epäiltyinä, vaan paremminkin todistajina. Heidän kertomustaan pyritään hyödyntämään esitutkintakokonaisuudessa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs keskusrikospoliisista.

Koska miehet vapautettiin, tälle päivälle aiemmin alustavasti sovitut vangitsemisen uusintakäsittelyt peruttiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus vangitsi viikko sitten tiistaina kaikkiaan neljä miestä epäiltyinä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta yrityksestä. 18-vuotias Ilyas Berrouh ja 28-vuotias Abdederrazak Essarioul vangittiin lievemmällä eli syytä epäillä -perusteella. Poliisin olisi siis pitänyt esittää heitä vastaan lisänäyttöä viimeistään tänään, jos vangitsemista olisi haluttu jatkaa. Miehet ovat koko ajan kiistäneet syyllisyytensä.

STT kertoi vangitsemisen yhteydessä molempien miesten nimet poikkeuksellisen rikosepäilyn vuoksi. Näin ollen STT julkaisee nimet myös nyt miesten vapauduttua näiden maineen puhdistamiseksi.

Poliisi ei avaa tarkemmin, millainen yhteys nyt vapautetuilla miehillä on ollut vielä vangittuina oleviin pääepäiltyyn ja toiseen mieheen.

– Sanotaan näin, että minä uskon, että tämä marokkolaisyhteisö Turussa tietää tai tuntee enemmän tai vähemmän toisensa. Ja sehän on se asia, mitä me pyrimme nyt selvittämään noilla lukuisilla kuulusteluillakin: ketkä kaikki ovat tunteneet tämän pääepäillyn tai toisen epäillyn ja millaisia kontakteja, puheita, yhteydenpitoja ja muuta näillä on ollut, Töyräs kertoo.

Vapautetun 28-vuotiaan miehen asianajaja Kari Ek kertoo STT:lle uskovansa, että mies otettiin kiinni siksi, koska hän oli ollut puukkoiskun pääepäillyn huonetoveri Pansion vastaanottokeskuksessa. Mies oli asianajajan mukaan määrätty asumaan pääepäillyn kanssa. Samaten pidätykseen todennäköisesti vaikutti asianajajan arvion mukaan se, että molemmat ovat syntyjään Marokosta.

– Päämieheni on kertonut, että pääepäilty kyllä asui samassa huoneessa, mutta oleskeli paljon muualla. Päämieheni katsoi, että asui huoneessa enimmäkseen itsekseen, Ek kertoi.

18-vuotiaan vapautetun miehen asianajaja puolestaan ilmoitti, ettei hän tai hänen päämiehensä anna haastattelua.

Tällä hetkellä vangittuna on yhä pääepäilty sekä toinen mies. Heidän vangittiin todennäköisin syin, mikä on kahdesta vangitsemisperusteesta vankempi.

Käräjäoikeus kertoi eilen, että keskusrikospoliisi on ilmoittanut Turun puukotusiskun pääepäillyn oikean nimen olevan Abderrahman Bouanane. 22-vuotias marokkolaismies esiintyi aiemmin nimellä Abderrahman Mechkah ja ilmoitti viranomaisille syntyneensä 1998, kun hän oikeasti on syntynyt lokakuussa 1994.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin tänään, että Bouananen passi ja henkilöllisyystodistus ovat löytyneet Saksasta Dortmundin viranomaisten hallusta. Asiakirjat toimitetaan Suomen poliisille.

Tutkinnanjohtaja Töyräs sanoo, että passi ja muu Saksasta tuleva dokumentaatio on yksi lisä tutkinnassa ja kelpaa Suomen poliisille. Ne eivät kuitenkaan välttämättä muuta kokonaiskuvaa mihinkään.

Poliisi ei esimerkiksi tarvitse passia pääepäillyn henkilöllisyyden varmistamiseen.

– Suomen poliisi on ollut yhteydessä Marokon viranomaisiin ja sieltä on tullut vahvistus pääepäillyn henkilöllisyydestä, Töyräs painottaa.

Hän myös korostaa, että Suomella on yhteistyöväylät Marokkoon, jos sitä kautta tarvitsee tehdä vielä muita varmistuksia tai selvityksiä.

Vangittujen lisäksi yhdestä epäillystä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus. Häntä ei ole edelleenkään saatu kiinni.

Turun keskustan iskussa toissa perjantaina kuoli kaksi naista. Kahdeksasta haavoittuneesta uhrista kaksi oli eilen vielä sairaalassa vuodeosastolla hoidossa, kertoi Turun yliopistollisen keskussairaalan Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen.

Pääepäilty on myöntänyt puukottaneensa kymmentä ihmistä. Hän ei ole kuitenkaan myöntänyt, että epäillyt teot olisivat olleet murhia ja niiden yrityksiä. Pääepäillyn asianajaja Kaarle Gummerus myös sanoi viime viikolla, että toistaiseksi on epäselvää, täyttyvätkö terrorisminimikkeet.

Toinen vangittuna yhä oleva on kiistänyt rikosepäilyt.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut