Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osasto on kutsunut johtonsa todistajiksi

Pohjoismainen vastarintaliike aikoo kutsua oikeuteen kuultaviksi kuusi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja Pohjoinen perinne ry:n avainhenkilöä.

Kaikki henkilöistä ovat olleet aiemmin julkisuudessa, osa esimerkiksi rikosepäilyjen vuoksi. Henkilöitä ei ole kuitenkaan koskaan aiemmin kuultu viranomaisten edessä laajalti juuri Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnasta, vaan kantelun käsittelystä on tulossa ensimmäinen tilaisuus, jossa liikkeen toimintaa ja sen syitä arvioidaan julkisesti.

Poliisihallitus vaatii kanteella Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen toimintoja ja Pohjoinen perinne ry:tä lakkautettavaksi.

Pohjoismainen vastarintaliike on Suomessa rekisteröimätön yhdistys ja sen toiminnan oheen liittyvä varainkeruu ja esimerkiksi nettisivut ovat olleet Pohjoinen perinne ry:n nimissä.

Vastarintaliike kiistää kanteen ja aikoo esittää vaatimusta vastaan henkilötodistelua niin, että liike on nimennyt oikeuteen kuultaviksi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston puheenjohtajan Antti Niemen, Helsingin eteläisen ryhmän johtajan Otto Rutasen ja Jyväskylän ryhmän johtajan Paavo Laitisen.

Niemi on Pirkanmaalta. Rutanen on edustanut liikettä esimerkiksi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Pohjoismaisessa neuvostossa.

Laitinen oli mukana muun muassa Jyväskylän kaupunginkirjastossa tapahtuneessa välikohtauksessa vuonna 2013.

Lisäksi oikeuteen on kutsuttu Antti-Pekka Lehto, joka on vastannut liikkeen julkaisuista ja rekrytoinnista. Liike aikoo kuulla häntä lain noudattamisesta sekä vastarintaliikkeessä että Pohjoinen perinne -yhdistyksessä.

Kaikki ovat tunnettuja vastarintaliikkeen toiminnassa.

Vastarintaliike on nimennyt puolestaan kuultavaksi myös Jesse Eppu Torniaisen, joka on julkisuudessa ollut paljon esillä väkivaltarikoksistaan. Hänet tuomittiin muun muassa Helsingin Asema-aukion pahoinpitelystä. Tuomion käsittely on parhaillaan kesken Helsingin hovioikeudessa.

Lisäksi kuultavaksi on nimetty jyväskyläläinen Tomi Tiihonen. Torniainen ja Tiihonen ovat kuuluneet molemmat Pohjoinen perinne ry:n johtoon.

Poliisihallitus on puolestaan nimennyt kuultavaksi suojelupoliisin tutkijan kertomaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenmäärästä, toimintatavoista, kehityksestä ja suhteesta Suomen ja muiden Euroopan maiden muuhun äärioikeistolaiseen toimintaan.

Pääosin Poliisihallitus perustelee kannettaan kirjallisin todistein.

Pohjoismaiselta vastarintaliikkeeltä on olemassa runsaasti kirjallista materiaalia, jossa se kuvailee tavoitteitaan ja haluaan esimerkiksi rotuerotteluun, vapaan ammattiyhdistystoiminnan rajoittamiseen, median rajoittamiseen ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien rajoittamiseen. Poliisi aikoo käyttää näitä aineistoja osoittamaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen olevan väkivaltaan myönteisesti suhtautuva ja avoimen rasistinen järjestö.

Poliisihallitus katsoo Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan olevan olennaisesta vastoin lakia ja hyviä tapoja, joten kanne nostettiin ja annettiin käräjäoikeuden arvioitavaksi, koska poliisi katsoo jo yhdistyksen lakkauttamisen kynnyksen ylittyvän.

Poliisihallitus on palkannut kannetta ajamaan asianajaja Markku Fredmanin.

Pirkanmaan käräjäoikeus aloittaa kanteen ja siihen liittyvän todistelun läpikäymisen valmisteluistunnossa tiistaina. Varsinaiset pääkäsittelyn istuntopäivät järjestetään lokakuussa, todennäköisesti kaksi päivää.