THL: Kotikäynnit iäkkäiden luona vähentyneet, vaikka asiakkaita koko ajan enemmän

Arkistokuva Kuopion Männistön vanhusyksiköstä. Marko Happo

SANNA NIKULA / STT

Iäkkäiden kotihoidon uudistaminen etenee eri tahtiin eri puolilla Suomea, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL)  tutkimuksesta. Esimerkiksi Helsingissä ja Vantaalla keskimääräiset kotikäyntien määrät asiakkaiden luona ovat vähentyneet kahden vuoden aikana, vaikka asiakasmäärät ovat samaan aikaan nousseet rajusti.

– Jos henkilöstöresursseja ei ole tarpeeksi, aika usein keskimääräiset käynnit lähtevät vähenemään, arvioi tutkimuspäällikkö Sari Kehusmaa THL:stä.

Tutkimuksessa mukana olleista suurista kaupungeista ainoastaan Oulu on onnistunut lisäämään asiakaskäyntejä, vaikka asiakasmäärät sielläkin ovat kasvaneet. Kehusmaan mielestä se oli yllättävää.

– Tampereella, Espoossa ja Turussa kasvavaan asiakasmäärään on pystytty vastaamaan lisäämällä henkilöstön määrää ja säilyttämällä asiakaskäyntien määrä ennallaan, mutta Oulussa käyntejä on jopa lisätty.

Kehusmaa huomauttaa vanhuspalvelulain tavoitteena olevan, että iäkkäät voivat asua kotona entistä pidempään ja saavat kotona hoitoa laitoshoidon sijaan.

– Kotihoidon asiakkaat tarvitsevat siten tulevaisuudessa enemmän sellaisia palveluita, että kotikäyntejä tulee useita päivässä. Sitä pitää pystyä lisäämään. Maakunnissa on isoja eroja tällä hetkellä, miten palvelutarpeeseen pystytään vastaamaan.

 Koko maassa useita kotihoidon käyntejä päivittäin saavien asiakkaiden osuus on lisääntynyt kahdeksan prosenttiyksikköä vuodesta 2010.

Kehusmaan mukaan kysely on lähetetty kaikille kotihoidon toimintayksiköille, niin julkisille kuin yksityisillekin, ja ne toimittavat seurantaviikon tiedot THL:ään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.