Ajokiellossa jo ollut mies ajoi jalankulkijan yli suojatiellä – oikeus katsoi ehdollisen riittävän

Yliajo tapahtui Puijonlaakson asuinalueella. Matias Honkamaa

Asta Tenhunen

Vanhuksen päälle suojatiellä henkilöautolla ajanut kuopiolaismies selvisi ehdollisella vankeusrangaistuksella, vaikka hän oli syyllistynyt aiemminkin liikennerikoksiin ja oli yliajon aikaan jo ennestään ajokiellossa.

Tuomio on harvinainen, koska oikeus joutui ottamaan rangaistustasoon kantaa tilanteessa, jossa ajokiellossa ollut ja useita liikennerikoksia tehnyt mies jäi kiinni taas uusista vakavista liikennerikoksista.

Syyttäjä valittikin miehen saamasta ehdollisesta tuomiosta hovioikeuteen, koska piti ehdollista rangaistusta liian lievänä. Itä-Suomen hovioikeus katsoi, ettei asiassa kuitenkaan ollut perusteita jatkokäsittelyluvan myöntämiselle.

Kuopiolainen 45-vuotias mies oli viiden viime vuoden aikana määrätty kahdesti pitkään ajokieltoon. Viimeksi hänet oli tuomittu myös ehdolliseen vankeuteen ja oheissakkoon törkeästä rattijuopumuksesta.

Ajokortiton mies ajoi viime helmikuussa Puijonlaaksossa ja jätti väistämättä jalankulkijoita Sammakkolammentien suojatiellä.

Mies törmäsi 73-vuotiaaseen mieheen, joka kaatui konepellille ja kulkeutui auton mukana eteenpäin. Kun kuljettaja pysäytti auton, vanhus putosi konepelliltä maahan.

Kuljettaja pakeni paikalta, mutta pysähtyi Hiihtäjäntielle bussipysäkille. Kun taksinkuljettaja ajoi taksin miehen viereen selvittääkseen asiaa, epäilty lähti autolla karkuun ja ajoi moottoritiellä yli 140 kilometrin tuntinopeutta niin, ettei taksinkuljettaja pysynyt enää hänen perässään.

Poliisit tavoittivat epäillyn miehen seuraavana aamuna. Koska ajaja tavoitettiin vasta myöhään ajon jälkeen, tiedossa ei ole, oliko kuljettaja yliajon aikaan selvinpäin vai päihtynyt

Vanhus selvisi tilanteesta lopulta lievin vammoin, mutta tilanne oli ollut hyvin vaarallinen.

Syyttäjä vaati miehelle ehdotonta vankeutta tai yhdyskuntapalvelua törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, liikennepaosta tieliikenteessä ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Mies myönsi teon ja asia käsiteltiin oikeudessa kirjallisessa menettelyssä.

Oikeus katsoi kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen riittävän. Lisäksi mies määrättiin ajokieltoon ensi huhtikuuhun asti.

Oikeuden mukaan miehen rikoksesta ilmenevä syyllisyys ja tekijän aiempi rikollisuus eivät edellyttäneet tuomitsemista ehdottomaan vankeuteen.

 

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut