Kosovon romanit hakevat edelleen oikeutta lyijymyrkytyksestä kärsiville lapsilleen

STT

– Kosovon romanivähemmistön edustajia ei kohdella ihmisinä, sanoo vammaiselle pojalleen oikeutta hakeva Florim Masurica.

Masurican poika on yksi niistä lapsista ja nuorista, joiden epäillään kärsivän sodan jälkeisiltä pakolaisleireiltä peräisin olevasta lyijymyrkytyksestä. Leirillä vuonna 2001 syntynyt poika kärsii muun muassa jalan epämuodostumasta ja änkytyksestä.

Kosovon sodan (1996–1999) "unohdetuiksi uhreiksi" kutsutut romanit kokivat konfliktin aikana sortoa, kun albaaniseparatistit syyttivät vähemmistöä yhteistyöstä serbien kanssa. Sorto kärjistyi, kun romanien koteja ryöstettiin ja poltettiin serbijoukkojen lähdettyä sotilasliitto Naton pommituksien takia.

YK siirsi romanit leireille vuonna 1999 tilapäisratkaisuna, mutta vielä vuonna 2009 yli 600 romanipakolaisen kerrottiin asuvan leireillä edelleen. 2000-luvun aikana ihmisoikeusjärjestöt vaativat useasti leirin asukkaiden siirtämistä muualle terveyttä uhkaavilta, entisillä lyijykaivosmailla sijaitsevilta leireiltä.

Leirit suljettiin vasta vuosien jälkeen

Maailman terveysjärjestön WHO:n kokeet osoittivat jo vuonna 2004, että leirien maaperästä suurin osa oli asumiskelvotonta lyijysaastumien takia. Järjestön mukaan suurimmalla osalla leirien lapsista oli yli sallittu määrä lyijyä veressään.

Leirit suljettiin lopulta 2010-luvun vaihteessa, mutta monelle se oli liian myöhäistä. Esimerkiksi leirillä asuneen Veli Jasharin, 58, poika syntyi jalat halvaantuneina.

– Unelmoin, että jonain päivänä seison omilla jaloillani. Haluan olla kuin muut. Haluan mennä kouluun, sanoo Jasharin poika, nyt 16-vuotias Jetullah.

Artan Bajrami, 36, puolestaan sanoo, ettei hän olisi ikinä mennyt leirille, jos olisi tiennyt sen vaaroista. Bajramin leirillä syntynyt poika linkuttaa jalan epämuodostuman takia.

WHO:n mukaan lyijy on erityisen vaarallista lapsen hermojärjestelmälle ja altistuksesta voi seurata pysyviä aivovaurioita.

YK:n toiminta nähty riittämättömänä

Toukokuussa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ilmaisi YK:n puolesta "syvää katumusta" leirin asukkaiden kärsimyksistä. Niin sanottuna poikkeustoimena Guterres asetti säätiön auttamaan romaniyhteisöä takaisin jaloilleen.

Ihmisoikeusjärjestöt ja Kosovon romanit ovat arvostelleet YK:n toimintaa. Esimerkiksi entinen romaniparlamentaarikko Kujtim Pacaku vaati yhteisölle oikeutta ja asian kunnollista tutkintaa.

– On moraalitonta hyvittää tapahtunut pelkällä rahalla, hän sanoi.

Pohjoisessa Kosovossa sijaitsevan Mitrovican kaupungin Mahallan romanilähiöön on saatu rakennettua uusia pysyviä koteja kansainvälisen avun, etenkin EU:n tuen avulla. Nyt kuitenkin työttömyys ja köyhyys ovat romanien kiusana.

– Tämä ei ole enää romanien Mahalla. Se on lyijymyrkytyksestä kärsivä naapurusto, leireillä asunut Bajram Babajboks, 65, sanoo.

Lähteinä käytetty myös: YK, WHO, Balkan Insight, New York Times

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut