Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stubb kävi pääministerinä burnoutin porteilla – formulakuskien lääkäri auttoi jaksamaan

Formulakuskien lääkäri auttoi pääministeriä jaksamaan tehtävässään,

Alexander Stubb (kok.) kävi syksyllä 2014 pääministerinä ollessaan burnoutin porteilla, käy ilmi Stubbin ja Karo Hämäläisen tänään ilmestyneestä kirjasta Alex.

Jatkuva mediapaine, hallitusyhteistyön vaikeudet ja romahtaneet gallupluvut painoivat pääministerin mielen matalaksi, ja hänellä alkoi olla pysyviä nukkumisvaikeuksia.

– Mieli on musta. Paha on olo. En pääse irti tästä spiraalista. (...) En ole ollut koskaan näin siipi maassa. En tiedä mitä tehdä, Stubb kirjoitti marraskuussa 2014 kahdelle ystävälleen lähettämässään tekstiviestissä.

Stubb päätyi lopulta hakemaan apua formulakuskeja ja muita huippu-urheilijoita auttaneelta lääkäriltä Aki Hintsalta, joka auttoi pääministeriä jaksamaan tehtävässään. Oman hoitofilosofiansa kehittäneen Hintsan asiakkaisiin lukeutuivat muun muassa Mika Häkkinen, Sebastian Vettel ja Lewis Hamilton.

Stubb myöntää kirjassaan, että siirtyminen ulkoministerin ja ulkomaankauppaministerin tehtävistä pääministeriksi ja myöhemmin valtiovarainministeriksi ottivat koville.

– Olin ollut unelma-ammatissani ulkoministerinä sekä eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä. Vääristelisin kuitenkin totuutta jos väittäisin, että olisin nauttinut pääministeriydestä tai valtiovarainministeriydestä, sen verran rankkoja olivat tehtävät varsinkin näinä vaikeina aikoina, Stubb kirjoittaa.

– Pääministeriys ja valtiovarainministeriys ovat tehtäviä, joista suoriudutaan ja pyritään elossa ulos, hän luonnehtii.

Stubb on lähipäivinä aloittamassa Euroopan investointipankin varapääjohtajan tehtävässä Luxemburgissa. Hän on toiminut rivikansanedustajana viime vuoden kesästä, jolloin hän hävisi Petteri Orpolle kokoomuksen puheenjohtajakisassa.

Stubb korvaa investointipankin varapääjohtajana Jan Vapaavuoren (kok.), joka kesäkuussa valittiin Helsingin pormestariksi.

Stubbin mukaan pääministerin työtaakka on nykyisin siinä määrin suuri, että pääministerin ei pitäisi toimia samaan aikaan puolueensa puheenjohtajana.

– Mielestäni puolueen puheenjohtajan ei pitäisi olla ministeri lainkaan. Kansainvälisessä maailmassa hommia ei yksinkertaisesti pysty hoitamaan niin hyvin kuin pitäisi. Pitäisi olla erikseen puheenjohtaja ja ministerit, Stubb kirjoittaa.

Stubb kirjoittaa kirjassaan myös pettymyksestä, jonka hän koki, kun pääministeri Jyrki Katainen (kok.) päätti yllättäen lähteä EU-komissaariksi vuonna 2014.

Stubb oli olettanut olevansa itse Suomen seuraava komissaari, olihan hän taustaltaan ylivertainen ehdokas tehtävään: entinen EU-virkamies, meppi ja ulkoministeri, kielitaitoinen ja laajasti verkostoitunut EU-asioista väitellyt tohtori.

– Olin varma, että tuolla cv:llä komissiosta irtoaisi myös painava salkku, Stubb muistelee.

Komissaarin paikan mentyä sivu suun Stubb päätti lähteä kisaan kokoomuksen puheenjohtajuudesta ja samalla myös pääministerin paikasta. Päätös ei ollut itsestään selvä, vaan sitä edelsi pitkällinen puntarointi.

Velvollisuudentunne vei voiton jaakobinpainissa. Stubb halusi tehdä työtä avoimen, suvaitsevaisen ja kansainvälisen Suomen puolesta.

– Kun isänmaa kutsuu, silloin mennään, Stubb summaa.