Savolaisen ex-miljonäärin hylkäämä alus vaihtoi ostajaa – lähdössä viimein romuttamoon

Blue White Eagle Lappeenrannassa kesäkuussa 2015. Kuvaa klikkaamalla voit selata useampia kuvia. Juha Poutanen

Sonja Parkkinen

Lappeenrannan kylpylän edustalle hylätty Blue White Eagle -laiva viedään romutettavaksi Naantaliin. Asiasta kertoo ensimmäisenä Etelä-Saimaa.

Toukokuussa uutisoitiin, että Rauhan satamaan ränsistymään jääneelle Blue White Eagle -laivalle on löytynyt ostaja. Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Ylen mukaan lappeenrantalainen Stella Polaris ab -yritys tarjosi laivasta 2000 euroa.

Blue White Eagle oli Suomen suurin sisävesiristeilijä. Sen piti mennä Viron Narvaan kunnostettavaksi ja sen jälkeen ravintolalaivaksi. Kauppa kuitenkin peruuntui kesäkuussa. Laiva ja kaksi hinaajaa eivät olisi mahtuneet Saimaan kanavan sulkuihin. Myös Helsingin Sanomat kertoo, että Virossa laiva ei saanut kulkulupia, koska Narvajoen suu on liian matala.

Nyt laivan vie romuttamolle turkulainen Meriaura oy, joka tarjosi 2000 euroa sen romuttamisesta. Sopimuksen mukaan laiva viedään pois syyskuun loppuun mennessä.

Lappeenrannan kaupungilla on kova halu päästä tyhjillään seisseestä risteilijästä eroon. HS:n mukaan kaupunki joutui maksamaan viime talven lämmityksestä 5000 euroa.

Etelä-Saimaa kertoo, että laivan romut menevät eurooppalaisen teollisuuden rakennusaineeksi. Meriaura on mukana valtion innovaatiorahoituskeskus Tekesin osarahoittamassa Ship recycling -projektissa. Tavoitteena on luoda Suomeen laivojen purku- ja kierrätysteollisuutta.

Laiva on seisonut satamassa vuodesta 2011 lähtien. Sen hylkäsi sinne entinen omistaja, kuopiolaislähtöinen liikemies Pekka Sivonen, josta tuli miljonääri Digia-kauppojen myötä. Laiva siirtyi miehen omistukseen vuonna 2007. Seuraavana vuonna laiva kulki Lappeenrannan ja Kuopion väliä.

Sivosen matkailuyritys Blue White Resorts tytäryhtiöineen joutui konkurssiin 2012.

Lappeenrannan kaupunki takavarikoi laivan, koska se oli alkanut vuotaa, kallistui ja oli vaarassa upota. Sivoselta laivan osti Niocon kone- ja laitetukkukauppayhtiö.

Blue White Eaglea yritettiin saada hinattua pois Sivosen kustannuksella, mutta hän kertoi menettäneensä it-bisneksistään tienaamansa varat eikä hän ole rahapulansa vuoksi voinut siirtää laivaa.

Pekka Sivonen on syntyjään Heinävedeltä. Hänet tunnetaan Pohjois-Savossa omistuksistaan muun muassa Tervon Lohimaassa ja Ritoniemen lomakylässä Vehmersalmella.

Kommentoi

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut