Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio: Kotimaisen kalan alkutuotantoa ja jatkojalostusta edistettävä

Jaana Husu-Kallio nautti rantakalakeitosta Lohimaassa. Silja Viitala

Aulikki Elo

Maa- ja metsätalousministeriö lupaa edistää kotimaisen kalan alkutuotantoa ja jatkojalostusta, jotta suomalaiset saavat kestävästi ja lähellä tuotettua kalaa ruokapöytäänsä entistä sujuvammin.

Näin sanoi maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio Tervon Lohimaassa järjetetyssä Suomi 100 -järvikalatapahtumassa.

Nyt 80 prosenttia suomalaisten syömästä kalasta tulee ulkomailta.

Sisävesikalastuksen ammattilaisiksi tulee Husu-Kallion mielestä kannustaa myös nuoria. Hänen mukaansa ala uhkaa ukkoontua, vaikka tuoreen kalan ja erilaisten kalatuotteiden arvostus ja kysyntä ovat kasvu-uralla.

– Myös virkistyskalastuksen kautta kasvatetaan uusia ikäluokkia kiinnostumaan kotimaisesta järvikalasta. Kuluttajien on osattava vaatia sitä myös omissa ruokakaupoissaan. Kauppaketjujen puolestaan tulee teroittaa kalantoimittajille, että toistaiseksi vapaaehtoisilla pyynti- ja nostoajankohtamerkinnöillä on iso arvo. Kuluttaja tahtoo tuoretta ja laadukasta kalaa läheltä, ei pelkästään norjalaista lohifilettä. Esimerkiksi aiemmin roskakalan leimasta kärsinyt särki on nyt erittäin trendikäs, Husu-Kallio mainitsi.

Kalanviljelyn yrittämismahdollisuuksiinkin Husu-Kallio haluaa valaa lisäuskoa.

Aiheesta lisää keskiviikon Savon Sanomissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut