Tanskalaisesta sukellusveneestä uusia havaintoja hieman ennen ruotsalaistoimittajan katoamista

Sukellusalusta tutkittiin, mutta Wallia ei löydetty. EPA

Sonja Parkkinen

Poliisi on saanut kaksi uutta silminnäkijähavaintoa UC3 Nautilus -sukellusveneestä, jonka kyydissä olivat tanskalaiskeksijä Peter Madsen ja kadonnut ruotsalaistoimittaja Kim Wall. Havainnoista kertoo ruotsalainen Aftonbladet ja Suomessa Ilta-Sanomat. Madsenia epäillään Wallin kuoleman aiheuttamisesta. Aluksi häntä epäiltiin taposta, mutta nimike on sittemmin tarkentunut.

Wall oli tekemässä juttua keksijästä ja hänen itse rakentamastaan sukellusveneestä. Wallin piti palata torstai-iltana, mutta kun häntä ei kuulunut, ilmoitti poikaystävä toimittajan kadonneeksi.

Kim Wall on ollut kadoksissa torstai-illasta lähtien. EPA

Sukellusvene lähti liikkeelle Kööpenhaminan satamasta puoli kahdeksan aikaan illalla. Noin tunti myöhemmin Johan Rasmussen näki heidät kalastusalukselta, jolla hän oli töissä.

Madsen ja Wall seisoivat Rasmussenin mukaan sukellusveneen tornissa ja vilkuttivat mennessään ohi alle kymmenen metrin päästä. Rasmussen kertoo tanskalaiselle BT:lle, että molemmat näyttivät iloisilta nopean tervehdyksen aikana.

Rasmussen päätti ilmoittaa asiasta poliisille sen jälkeen, kun hän oli kuullut Madsenin kertoneen poliiseille, että hän jätti Wallin toisella saarella sijaitsevan ravintolan lähelle kello 22.30. Rasmussen kuitenkin kertoo, ettei sukellusvene olisi voinut ehtiä toiselle saarelle jättämään Wallia ilmoitettuun aikaan.

Myös häämatkalla risteilyaluksella ollut saksalainen turisti Peter Thompson näki sukellusveneen vartti Rasmussenin jälkeen. Thompson otti veneestä kuvia, jossa Madsen ja Wall näkyvät tornissa.

– He näyttivät hyvin rennoilta ja nauttivat veneretkestä mukavassa säässä, Thompson kertoi.

Sukellusvene nostettiin merestä tutkimuksia varten viikonloppuna. EPA

Wallia ei ole vielä löydetty eikä hänen kohtalostaan tiedetä mitään. Tanskan poliisin mukaan Madsen on myös muuttanut kertomustaan, mutta tarkemmin asiasta ei kerrota.

Madsen pelastettiin uppoavasta sukellusveneestä perjantaina aamupäivällä. Hän väitti olleensa yksin sukellusveneessä. Sukellusvene nostettiin myöhemmin ja Wallia etsittiin sen sisästä tuloksetta.

Poliisi ei ole sulkenut pois mahdollisuutta, että Madsen olisi surmannut Wallin. Sukellusvenettä on epäilty myös tahallaan upotetuksi.

Tältä näytti maailman suurin yksityisen ihmisen rakentama sukellusvene ennen uppoamistaan. EPA

Katoaminen on herättänyt paljon huomiota mediassa, sillä sukellusveneestä ja Madsenista on tehty aiemminkin juttua. Alus on maailman suurin yksityishenkilön rakentama sukellusvene. Kim Wall on työskennellyt freelancetoimittajana nimekkäille julkaisijoille kuten New York Timesille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.