Kiira vai Klaara? Näin myrskysäät nimetään

Kati Oksman

Iltapäivälehdet ovat ehtineet kirjoittaa lauantain kelistä Klaara-myrskynä.

–  Yliopiston almanakassa ensimmäinen nimi on Kiira, joten olemme ristineet tämän Ilmatieteen laitoksella Kiira-rajuilmaksi, päivystävä meteorologi Paavo Korpela toteaa.

Myös STT käyttää nimeä Kiira.

Kaleva-lehden haastattelema meteorologi Pauli Jokinen kertoo nimeämisprosessista näin:

–  Yleensä katsotaan almanakkatoimistosta rajuilman alkamispäivän nimet, ja annetaan myrskylle ensimmäisenä listassa oleva nimi. Kyllä se nimi Ilmatieteen laitoksen kautta usein tulee, kun meiltä muutenkin kysellään. Joskus toimittajatkin keksivät sen, Jokinen sanoo.

Almanakassa Kiira -nimi tulee ennen Klaaraa.

Ilmatieteen laitoksen tiedotteen mukaan nimeksi valitaan kalenterista ensimmäinen käyttämätön nimi. Jos nimi on käytetty tai kalenterissa ei ole kyseisen päivän kohdalla kuin yksi nimi, voidaan ottaa käyttöön nimen lisäksi järjestysnumero tai vuosiluku.

Ilmatieteen laitos nimeää myrskyn tai rajuilman tyypillisesti silloin, kun myrskytuulista tai –tuhoista on saatu havaintoja.

Suomessa maa-alueilla myrskyää meteorologisessa mielessä harvoin. Puhekielessä myrskyistä puhutaan usein myös silloin, kun kyseessä on kesäinen, paikallinen rajuilma. Meteorologit puhuvat myrskystä vasta, kun kymmenen minuutin keskituulen nopeus ylittää 21 metriä sekunnissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut