Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VM:n ehdotus: Ensi vuoden budjetti on 55,4 miljardia, 400 miljoonaa vähemmän kuin tänä vuonna

Valtiovarainministeriön ehdotuksen mukaan ensi vuoden budjetin loppusumma on 55,4 miljardia euroa.

Ensi vuoden budjetti on 3,4 miljardia alijäämäinen. Alijäämää on tätä vuotta vähemmän. Valtionvelka nousee ensi vuonna arviolta 111 miljardiin euroon. Julkisen talouden velkaantuminen näyttäisi taittuvan hallituksen tavoitteen mukaisesti vuonna 2019.

Ministeriö odottaa työttömyysturvamenojen alenevan 133 miljoonalla eurolla, koska työttömyysasteen ennustetaan laskevan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan yksityinen kulutus on vahvistunut, mutta ensi vuonna ja tulevina vuosina palkansaajien ostovoima ei ennusteen mukaan merkittävästi kasva.

Valtiovarainministeriön mukaan maahanmuuton kustannukset on mitoitettu sen mukaan, että Suomeen tulee ensi vuonna 7 000 uutta turvapaikanhakijaa, kuten aiemmin on arvioitu.

 

Orpon mielestä Suomessa on nyt kannustettava palkkamalttiin, ostovoiman nostamiseen, osaamiseen ja uudistuksiin niin taloudessa kuin työmarkkinoillakin.

Orpo toisti kantansa, jonka mukaan menokurista pidetään kiinni, vaikka Suomen talousnäkymät ovat parantuneet.

– Nousu ei anna mitään tilaa uusille menolisäyksille.

Orpo kertoi ministeriön budjettiehdotuksesta tiedotustilaisuudessa.

Ministeriön budjettiesitys ei sisällä uusia veropäätöksiä, vaan veroratkaisuista päätetään budjettiriihessä myöhemmin tässä kuussa. Budjettiehdotukseen ei myöskään kuulu merkittäviä uusia menopäätöksiä.

Aiempien linjausten mukaisesti autoveron alentamista jatketaan, tupakkaveroa kiristetään ja asuntolainan korkojen vähennyskelpoisuutta pienennetään, ministeriö esittää.

Kiinteistöveroa korotetaan vuonna 2018 ja 2019 jo tehtyjen päätösten mukaisesti. Orpon mukaan Suomen veroaste on laskenut 44 prosentista 42 prosentin tasolle, mitä hän pitää hyvänä kehityksenä.

 

 

Perusväylänpitoon valtiovarainministeriö antaisi 1,4 miljardia euroa. Ensi vuonna käynnistettäviä uusia väylähankkeita ovat Kehä I Espoon Laajalahden kohdalla, Vuosaaren meriväylä ja Länsimetron jatkeen liikennejärjestelyt.

Rahaa kuluu ensi vuonna myös sote- ja maakuntauudistuksen käynnistelyyn. Uudistuksen valmisteluun ehdotetaan 166 miljoonan euron määrärahaa. Se kuluu maakuntien hallinnon käynnistämiseen, palvelukeskusten perustamiseen ja ICT-muutoksiin.

Sote-valinnanvapauskokeilut ovat saamassa ensi vuodella 100 miljoonaa euroa määrärahaa. Sote- ja maakuntauudistuksen aikataulumuutos siirtää valmistelurahoja tuleville vuosille

Valtiovarainministeriön ehdotus talousarvioksi julkaistaan huomenna. Valtiovarainministeriö neuvottelee muiden ministeriöiden kanssa talousarviosta 16.–17. elokuuta. Varsinaiset budjettineuvottelut eli budjettiriihi on elokuun lopussa 30.–31. elokuuta.