Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ponssen kone porskuttaa

Vieremäläinen metsäkoneyhtiö Ponsse jatkaa kasvuaan. Alkuvuoden osavuosikatsauksen mukaan Ponssen liikevaihto oli 258,7 miljoonaa euroa. Vuoden takaiseen (237,1) tuli kasvua 9,1 prosenttia.

Liikevoittoa Ponsse takoi 28,2 miljoonaa. Kasvua viime vuoteen verrattuna tuli kahden miljoonan verran. Kuluneella neljänneksellä liikevoitto oli 13,9 miljoonaa, mihin vaikuttivat toisen neljänneksen kasvaneet kulut.

Toimitusjohtaja Juho Nummelan mukaan metsäkoneiden kysyntä oli edelleen hyvällä tasolla. Tilausvirta oli vahva ja euromääräinen tilauskanta katsauskauden lopussa 141,4 miljoonaa euroa.

– Markkina-alueista varsinkin Venäjä on erinomaisessa vauhdissa. Myös Pohjoismaiden ja Keski-Euroopassa Saksan ja Ranskan markkinoiden tilanne on hyvä, Nummela sanoo.

Huoltopalveluiden liikevaihto kasvoi edelleen vahvasti. Syynä on konekannan merkittävä kasvu maailmanlaajuisesti, varsinkin alueilla, joilla koneiden vuotuinen käyttöaste on korkea. Vaihtokoneiden liikevaihdon kasvu piristyi hieman kuluneella neljänneksellä.

Ponssen kansainvälisten toimintojen osuus liikevaihdosta oli 74,5 prosenttia.

Konsernin euromääräisen liikevoiton odotetaan olevan vuonna 2017 samalla tasolla kuin 2016.

– Uusiutunut tuotemallisto sekä uudet huoltopalveluratkaisut ovat kasvattaneet yhtiötä merkittävästi. Investointimme suuntautuvat toimitusketjun ja varaosalogistiikan palvelutason ja kapasiteetin kehittämiseen sekä huoltopalveluverkoston kehittämiseen Suomessa ja ulkomailla.

Vieremän tehtaan laajennus etenee suunnitellusti ja rakennustyöt valmistuvat loppuvuonna 2017. Kokonaisinvestointi tehtaaseen on noin 32 miljoonaa euroa.

Teknologiateollisuudella näyttää menevän reippaasti paremmin. Alan yritysten liikevaihdot, uudet tilaukset ja tilauskannat ovat kasvussa. Mutta huoliakin on.

– Talouskasvun jatkuminen Suomessa on uhattuna, ellei yrityksillä ole riittävää kykyä lisätä investointeja ja tuotantoa, arvioi Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen arvioi.

Investointikykyä rajoittaa se, että tulos oli viime vuonna heikko tai tappiollinen peräti puolella Teknologiateollisuuden jäsenyrityksistä.

Kapasiteetin leikkaukset taantuman aikana ovat toinen rajoittava tekijä. Vientiteollisuudessa kapasiteettia on leikattu 20 prosenttia vuodesta 2008 lähtien.

Nyt kun nousu on alkanut, kapasiteettirajat tulevat nopeasti vastaan. Kapasiteetin käyttöasteet ovat Turusen mukaan jo ”tapissaan”.

– Jos investointeja ei tule, talouskasvun edellytykset tyrehtyvät, Turunen varoittaa.

Tilastokeskuksen mukaan investointien määrä kasvoi viime vuonna 7,2 prosenttia toissa vuodesta.

Lähtötaso oli kuitenkin matala, sillä yritysten investoinnit olivat edelleen reaalisesti lähes 6 miljardia euroa pienemmät kuin vuonna 2008.

Elinkeinoelämän investoinnit ovat kehittyneet Suomessa selvästi heikommin kuin kilpailijamaissa.

– Kaikki verrokkimaat ovat ylittäneet vuoden 2008 tason, mutta Suomi ei, Turunen sanoo.

Teollisuuden liikevaihto lähti kasvuun viime vuonna ja on nyt Turusen mukaan hyvällä mallilla. Myös tilauskanta kasvaa, mutta tilauskannan kasvu ei koske kaikkia yrityksiä.

Monien yritysten tilauskannat olivat kesäkuun lopussa kymmeniä prosenttia heikommat kuin vuosi sitten.

– Kehitys on hyvin vaihtelevaa. Korrelaatiota ei ole edes toimialoittain, Turunen kertoo.

Pohjois-Savossa rapsakkaa kasvua

Teknologiateollisuuden liikevaihto Pohjois-Savossa oli alkuvuoden ensimmäisellä neljänneksellä 16 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

– Kulmakerroin Pohjois-Savossa on parempi kun muualla maassa. Silti kahtiajako on suurta yritysten välillä. Tarjouspyyntöjä liikkuu paljon ja niitä tulee koko ajan enemmän. Niiden muuttaminen tilauksiksi vaatii kuitenkin yrityksiltä kilpailukykyä, Teknologiateollisuuden Itä-Suomen aluepäällikkö Esa Näätänen sanoo.

Hänen mukaan noin puolet firmoista kannattaa heikosti tai tekee tappiota.