Ekaluokkalaisten älypuhelimet herättivät keskustelua verkossa – "Pärjättiinpä myökin iliman minkäänlaista puhelinta"

Keskustelussa nousi esiin huoli siitä, että älypuhelimen omistavat lapset päätyisivät pelaamaan sillä liikaa. Aake Roininen

Liisa Kauppinen

Kysymys siitä, tarvitseeko ekaluokkalainen älypuhelimen, herätti runsaasti keskustelua Savon Sanomien Facebook-sivuilla. Alla poimintoja kommenteista.

Mielestäni siinä tapauksessa, jos joutuu aamulla lähtemään yksin kouluun ja koulun jälkeen on monta tuntia yksin kotona kunnes vanhemmat tulee töistä. Onhan se turva pienelle lapselle!! Kaikille ekaluokkalaisillekaan ei ole iltapäiväkerhoja.

Eila Salivirta

Ei tarvii. Pärjättiinpä myökin iliman minkäänlaista puhelinta.

Joni Tuomainen

Meidän tyttö ei tarvitse puhelinta ekaluokkalaisena vielä ollenkaan. Paljon kuulee ”muillakin on”-puhetta tytöltä, mutta ei auta. Kulkee vielä omalla kyydillä. Ehkä 2lk tai 3lk, sitten kun alkaa linja-autolla kulkemaan.

Mira Juutinen

Ei ole mikään välttämättömyys. Riittää että pystyy soittamaan esim. vanhemmille tai isovanhemmille. Aika menee puhelimeen tuijotteluun ja kokoaikaiseen pelaamiseen. Peliä, peliä ja peliä... Tai jos se älypuhelin on pakollinen, niin on rajoitettava puhelimella oloa.

Sallamari Laukkanen

Meillä on vanhoja priimakuntoisia iPhone 4S:iä rivissä odottamassa aloittavaa ekaluokkalaista, saa nähdä milloin laitetaan eka pojalle. Tärkein toiminto on Friends-sovellus sijainnin tarkistusta varten.

Tony Tuominen

Meillä hankittiin puhelin jo eskarilaiselle, koska kulki linja-autossa. Nyt menee tokalle ja puhelimen käyttö ollut oikein fiksua. Jonkin verran katsoo lastenohjelmia tai pelailee, mutta suurimmaksi osaksi muut touhut voittaa puhelimen käytön.

Mari Kauppinen

En näe syytä, miksi pitäisi olla ylipäätään oma puhelin niin pienellä, saatikka älypuhelin. Meillä oli aikoinaan kotona lankapuhelin, jolla pystyin soittamaan vanhemmille, jos esim. olin pidemmän aikaa kotona yksin koulun jälkeen. Miksei nykyäänkin voisi olla esim. peruskännykkää kotipuhelimena, josta lapsi voi soittaa tarpeen vaatiessa?

Vilma Iso-Ilomäki

Minun mielestä ei tarvitse, mutta kun on tätä nykyaikaa... Niin jokaisella on... Kyllä ekaluokkalaiset on niin pieniä lapsia, että pitäisi keskittyä enemmän piha leikkeihin ja muuhun harrastus toimintaan, kuin kännykän katsomiseen ja kännykkä peleihin.

Sinikka Vanhanen

Ei tarvitse. Tosin jossain koulutehtävissä voi olla tarpeen. Muutoin ekaluokkalainen on aivan liian pieni pläräämään kännyä itsenäisesti, valvomatta, etenkin muualla kuin kotona. Ei 6–7-vuotias ymmärrä vielä kännyn rahallista arvoakaan. Välitunnit olisi hyvä käyttää energian purkamiseen, liikkumiseen ja sosiaalisiin suhteisiin kännykän räpläämisen sijaan.

Lauretta Topelius

Ei älykännykkää tai muutenkaan mitään kalliita puhelimia lapsille. Suru on suuri kun ne ei kestä. Toinen mikä pitää aina lasten puhelimissa huomioida on estojen asetus, ettei sitten jälkikäteen tarvitse ihmetellä isoja puhelin laskuja. Meillä aloiteltiin puhelinten käyttö prepaid-liittymillä ja yhä vieläkin on tiukimmat mahdolliset estot määriteltynä, vaikka ovatkin jo teinejä.

Anna Maria Kainulainen

Mihinkä nyky-yhteiskunta on oikein mennyt. Itse sain ensimmäisen puhelimen 7-luokalla ja ei aikaisemmin kyllä olisi tarvetta ollut. Toki on lankapuhelimella otettu yhteys kavereihin, mutta että älypuhelin käyttöön. Hohhoijaa. Ja kyllä kouluun meno onnistui hyvin ilman mitään puhelinta ja tultiin kyllä kotia ihan oikeaan aikaan.

Juha-Pekka Peltonen

Peruspuhelin riitti kaksosilleni pitkän aikaa... Joskus kuudennella luokalla hankittiin ekat älypuhelimet. Hyvin tulivat toimeen ilmankin. Kiusattiinhan niitä, mutta ei ne oikeesti tarvinneet etsiä tietoa yms. Nytkään 15-vuotiaina ei puhelin ole niin tärkeä kuin esim. vain musiikin kuunteluun ja tytöllä yhteydenpitoon kavereitten kanssa.

Johanna Piiroinen

Koko ala-asteen pitäis riittää normi kännykkä, mut valitettavasti nykyään ei taida riittää tai joutuu kiusatuks... Ja se on väärin!! Kiusaaminen jo sinällään toki, mutta se vielä, jos jollain ei ookkaan älypuhelinta tai muuta hienoa.

Päivi Herranen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut