Lautapelien suosio kasvaa jatkuvasti – nuoret aikuiset vaihtavat baarihyppelyn lautapeli-iltoihin

omas, Erkka ja Matti pelaavat Adrealine-nimistä lautapeliä pelikauppa Poromagiassa Helsingissä 21. heinäkuuta 2017. Roni Rekomaa / Lehtikuva

JOHANNA LATVALA / STT

Lautapelien voi sanoa olevan nykyään muodissa, vaikka ne eivät olekaan se "kaikista kuumin juttu", arvelee pelikauppa Poromagian markkinointi- ja tapahtumavastaava Eetu Perttula. Varsinkin koko ikänsä erilaisten tietokone-, konsoli- ja lautapelien parissa viettäneet noin kolmekymppiset ovat hurahtaneet lautapeleihin.

– Monet enemmän videopelejä pelanneistakin ovat siirtyneet lautapeleihin, jotta voisivat pelata isommalla porukalla, ei vain kahdestaan kotona, Perttula sanoo.

Pelejä myyvän Lautapelit.fi:n yrittäjä Toni Niittymäki on samaa mieltä siitä, että nuoret aikuiset ovat lautapelien suosion kasvun takana.

– Kun on aikansa hyppinyt baareissa, ja parisuhteet ovat alkaneet vakiintua, aletaan kaivata yhteistä tekemistä puolison tai tuttavapariskuntien kanssa. Jos lautapeleille on jossain vaiheessa altistunut, iskevät ne aika kovaa kiinni ja siitä se sitten lähtee.

Suosioon ovat luonnollisesti vaikuttaneet myös kehityksessä aimo harppauksen ottaneet uudet lautapelit.

– Lautapeliharrastus ei suinkaan tarkoita, että ihmiset kokoontuisivat lauantai-iltaisin pelaamaan Afrikan tähteä tai Monopolia. Aivan muut pelit, kuten Carcassonne ja Catan, vaikuttavat tähän ilmiöön, Niittymäki huomauttaa.

 

Äidit innostavat perheitä pelaamaan

 

Niittymäen mukaan lautapelaaminen on yleistynyt myös perheiden kesken.

– Arviomme mukaan yksi isoimpia syitä kiinnostukselle on se, että lautapelit ovat eritoten naisille huomattavasti mielenkiintoisempi ja lähestyttävämpi maailma kuin tietokonemaailma. Jos perheessä on esimerkiksi Playstation tai Xbox, niin ainakin meidän huomiomme mukaan perheen lapset ja ehkä isä pelaavat niitä, mutta äiti on siitä yleensä aika ulkona.

– Lautapelit taas ovat sellaisia, että kun äidit ovat löytäneet ne, ovat he aktiivisesti edistäneet perheen yhteistä pelaamista.

Niittymäki toteaa perheiden pelaamiseen vaikuttavan muun muassa sen, että nyt lapsia saavat ovat pelanneet omassa lapsuudessaan.

– Itse 1970-luvulla syntyneenä en muista pelanneeni vanhempieni kanssa juuri mitään. Ennemminkin tuli pelattua korttia isovanhempien kanssa. Nykyään vanhemmiksi tulevat ovat pelanneet esimerkiksi Commodore 64:ää, ja ovat pelaamiselle ylipäätään pehmeämpi maaperä.

 

"Nörtit pelaavat kellareissaan"

 

Perttulan mukaan lautapeleillä oli ennen "nörttileima", joka on jo karissut.

– Monet kaverit, joiden en ole tiennyt pelaavan, puhuvat nyt lautapelaamisesta. Ennen lautapelaamisella oli ehkä sellainen leima, että nörtit pelailee omassa kellarissaan, mutta nykyisin se on enemmän sosiaalista kanssakäymistä, jossa pääsee näkemään kavereita ja tekemään samalla jotain kehittävää aktiviteettia.

Leiman Perttula arvelee tulleen siitä, että 1980–1990-luvun lautapelit olivat isoihin laatikoihin pakattuja, monimutkaisia scifi- ja fantasiapainotteisia pelejä, jotka oli varustettu pitkin ohjekirjoin.

– Lähivuosikymmenien aikana on alettu tekemään koko perheen pelejä ja seurapelejä, jotka eivät kaikki edes tunnu lautapeleiltä. On enemmän Aliaksen tyylisiä illanistujaispelejä. Se on nostanut lautapelaamista pinnalle ja yleistänyt sitä, Perttula sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut