Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö, mitä tarkoittavat jengien käyttämät AFFA, Dequaillo, 1% ja hängä?

Järjestäytyneen rikollisuuden ryhmittymät käyttävät lyhenteitä, logoja ja sloganeita, joista osa on vakiintunut käyttöön ympäri maita, joissa jengit toimivat.

Jengeillä on sekä yhteisiä, useiden jengien käyttämiä lyhenteitä, mutta myös omia, jengikohtaisia lyhenteitä ja sloganeita. Osaa lyhenteistä voidaan käyttää eri maissa tai eri jengeissä eri tavoin:

ACAB All cops are bastards. Poliiseja haukkuva slogan, joka on käytössä yleisesti rikollisjärjestöillä. Osa jengiläisistä kokee tämän niin omakseen, että on tatuoinut sen ihoonkin, esimerkiksi rystysiin.

AFFA Angels forever, forever Angels. Helvetin Enkeleiden slogan siitä, että jäsenyys on ikuista. Käytetään sekä liivimerkeissä että tatuoituna käteen, olkapäähän tai kasvoihin.

Bad standing Jengiläisellä on vakavia selvittämättömiä asioita jengin kanssa ja hänet yleensä silloin erotetaan tai hän eroaa. Kun asema on bad standing, häneltä peritään eromaksua ja häneen saa kohdistaa esimerkiksi väkivaltaa.

BAMC eli Bandidos MC -kerho.

BFFB Bandidos forever, forever Bandidos. Bandidoksen slogan siitä, että jäsenyys on ikuista. Käytetään liivimerkeissä. Joillakin myös tatuoituna käteen tai kasvoihin.

CDG Ainakin Bandidoksella käytetty liivimerkki, jonka varmaa sisältöä ei tiedetä. Viranomaiset arvelleet, että tarkoittaa henkilön tappaneen jonkun kerhon puolesta.

Chapter eli ryhmittymän/ kerhon osasto. Eli jos Bandidos on jengi, Bandidos Tampere on osasto.

CMC eli Cannonball-kerho.

Dequiallo -merkki liiveissä: henkilö on käyttänyt väkivaltaa poliiseja kohtaan. Ainakin Helvetin Enkelit käyttää.

HAMC eli Hell's Angels -kerho.

Hangaround eli hängä, hängäri. Jäseneksi haluava henkilö, joka on kutsuttu vierailemaan kerhotalolla ja toimii monenlaisena apulaisena odottaessaan pääsyä jäsenyydessä eteenpäin. Seuraavat vaiheet ovat prospect, probationary ja täysjäsen. Prospectit ja probationaryt ovat jo kokelasjäseniä, joita joku jengin upseeri on suositellut eteenpäin. Ennen heidät nimettiin tekemään esimerkiksi rikoksia ja hoitamaan vaativampia juoksevia asioita, kun taas täysjäseniä suojellaan jengissä. Eri etenemisvaiheet jäseneksi pääsyssä kestävät vähintään puolesta vuodesta vuoteen riippuen jengistä.

Hog Harley Davidson -moottoripyörä.

Eroraha Summa, joka on maksettava jengistä erottaessa. Summa riippuu jengistä ja eroavan jäsenen asemasta. Hängärinä jengistä voi erota halvemmalla kuin mitä täysjäsenyydestä eroaminen maksaa. Summat ovat useita tuhansia euroja.

Filthy Few -merkki liiveissä: henkilö on valmis surmaamaan kerhon puolesta. Helvetin Enkelit käyttää.

Firma oma kerho, koko ryhmittymä.

Frontline -merkki liiveissä: henkilö on valmis surmaamaan tai surmannut jonkun kerhon puolesta. Ainakin osa Helvetin Enkelit -kerhoista käyttää.

Full patch täysjäsen. Oikeus käyttää nahkaliiveissä kaikkia jengitunnuksia eli logokuva, jengin nimi, osaston nimi (esimerkiksi Tampere) tai Nomad-merkki sekä MC-merkki.

Good standing Jengiläinen on hoitanut kaikki velvoitteensa jengiä kohtaan eli esimerkiksi jäsenmaksut ja määrätyt tehtävät. Kokelaan edellytys seuraavaan asemaan etenemiseen on, että hänen sen hetkinen jäsenyytensä on good standing. Jos jengiläinen eroaa tai erotetaan ja hänen katsotaan olevan asemassa good standing, se tarkoittaa, ettei mitään jää silloin perintään tai epäselvää, vaan eroaminen on hyväksytty.

Kunniajäsenet Esimerkiksi asianajajia, kuntokeskusten omistajia, moottoripyöräliikkeiden omistajia. Eivät saa äänestää eivätkä yleensä pitää värejä, mutta voivat osallistua jengin tilaisuuksiin, joissakin ryhmissä jopa upseeriston kokouksiin.

MC motorcycle club eli moottoripyöräkerho. Useiden jengien nimessä.

MCC motorcycle club eli moottoripyöräkerho, joka ylimääräisellä C-kirjaimella ilmoittaa, ettei kuulu mihinkään jengiin eikä katso kuuluvansa 1%-merkkiä käyttäviin prosenttiryhmiin millään tapaan.

Nomad Korkea-arvoisin jäsenyys. Ei ole sidottu alueelliseen osastoon, vaan saa olla kuin jäsen kaikissa osastoissa. Tulee sanasta nomadi, kiertolainen kaikilla alueilla, jos haluaa. Usein myös osallistuu koko jengin upseeriston toimintaan. Ei ole osallistumispakkoa yksittäisten osastojen viikko- tai kuukausikokouksiin, mutta usein hän on korkeassa asemassa myös jonkin tietyn osaston upseeristossa, jopa presidenttinä.

Patch, patchit eli merkit liiveissä. Osoittavat aseman ja osaston. Lisäksi kertovat monia lisätietoja sanoin, lyhentein tai kuvin. Tunnukset henkilön nahkaliiveissä ovat kangasmerkkejä, jotka käydään yleensä ompeluttamassa suutarilla kiinni liiveihin. Patchit ovat kerhon omaisuutta. Jos jäsen esimerkiksi erotetaan kerhosta, patchit on palautettava kerholle.

President, vice president, secratary, Sergeant at Arms ja Road Captain Jengien yleisin organisaatio, upseeristo, koostuu viiden tittelin tehtävistä, joiden lisäksi johtoon voi kuulua esimerkiksi muita nomad-jäseniä.

Eli presidentti on ehdoton johtaja. Varapresidentti on jengin kakkosmies. Sitä ei ole kaikissa jengeissä.

Secretary eli sihteeri vastaa taloudenpidosta. Hän maksaa esimerkiksi kerhon sähkölaskut ja vuokrat tai huolehtii henkilön, joka ne aina maksaa.

Sergeant at Arms eli asekersantti vastaa turvallisuudesta ja kurinpidosta. Hän raportoi aina suoraan presidentille. Presidentti ei yleensä selvittele riitoja, vaan käyttää asekersanttia siihen.

Road Captain järjestelee reissut eli suunnittelee matkat, ruokailut, pysähdyspaikat ja vastaa matkakassasta.

Upseeristo tekee päätöksiä jengissä ja johtaa ryhmää.

Property of X Naisia ei oteta jäseniksi prosenttijengeihin. Ennen jengeissä oli kuitenkin naisia, jotka käyttivät liivin tai takin selässä patchia, jossa luki esimerkiksi Property of Bandidos. Ei ole Suomessa käytössä.

Red & Gold Bandidos, ryhmittymän värit, puna-keltainen

Red & White Helvetin Enkelit, ryhmittymän värit

Run, runit ovat yhteisiä ajoja, kokoontumisia. Esimerkiksi voisi olla Eurooppa Run eli eurooppalaisten jäsenten yhteinen ajotapaaminen. Paikallisia ajoja ovat esimerkiksi Memory Runit eli muistoajot tiettyjen menehtyneiden kerhojäsenten muistoksi.

Support tukijäsen, tukikerho. Käytännössä tehtävänä maksaa esimerkiksi kannatustuotteista ja siten tukea jengin taloutta. Ei muita velvotteita. Support-tuotteita eli kannatustuotteita kuten paitoja ja tarroja myydään kaikille. Ne ovat sisällöltään erilaisia kuin jengituotteet ja -vaatteet, joita saavat käyttää vain kokelaat tai jäsenet.

Takahuone Kerhotilan huoneet, jotka on varattu vain jäsenille. Hangaroundit tai prospectit eivät saa oleilla tiloissa, vaan takahuone on jäsenten tapaamisia varten.

TCB -merkki liiveissä. Vain Bandidoksella käytössä. Taking care of Bandidos eli henkilö on Bandidoksen henkivartijatehtävissä.

SGT AT ARMS -lyhenne liiveissä. Viittaa asemaan sergeant at arms, vastuulla turvallisuus ja kurinpito

Viking Alkuperäinen Helvetin Enkelit -jäsen. Käytössä ilmeisesti vain osassa Pohjoismaita.

Väijy Vahtivuoro, jota kerhotalolla pidetään. Isoimmilla kerhotaloilla voi olla väijy ja kameravalvonta aina. Väijyssä oleva valvoo silloin kulkua paikalla sekä esimerkiksi vastaa puhelimeen ja ottaa vieraita vastaan. Maakuntien kerhotaloilla väijy voi olla esimerkiksi vain sellaisina öinä, kun kerhotilaa käytetään baarina illasta aamuun. Väijyssä oleva päästää sallitut vieraat sisään ja varoittaa, jos pihaan tulee poliiseja.

Värit, värien tunnustaminen Oikeus käyttää värejä tai värien tunnustaminen tarkoittavat jengiin kuulumista.

1% Tullut vanhasta lausunnosta, jossa joukko yhdysvaltaisia moottoripyöräilijöitä sanoi, että 99 prosenttia moottoripyöräilijöistä on kunnollisia lakia kunnioittavia kansalaisia. Lakia kunnioittamattomat loput kerhot alkoivat merkitä itseään 1%-merkillä eli heitä kutsutaan prosenttikerhoiksi. Prosenttimerkki tarkoittaa, ettei kunnioita lakia, poliisia eikä muita viranomaisia.

13 Kolmastoista kirjain aakkosissa on M. Käytetty usein eri kerhojen tunnuksissa, osastojen nimissä ja tatuoinneissa. Voi viitata eri tilanteissa sanoihin motorcycle, murder, marihuana eli moottoripyörä, murha tai marihuana. Bandidos käyttänyt paljon, mutta välillä myös muut kerhot. Aikoinaan Yhdysvalloissa viittasi myös tuomariin, oikeuden 13. jäseneen, joka sai olla riippumaton päättäjä.

22 Jengiläinen, joka on suorittanut ehdottoman vankeustuomion.

666 Filthy Few Forever. Helvetin Enkeleitä vaikka väkivalloin puolustamaan lupautuneiden tunnus.

81 Vain Helvetin Enkeleillä käytössä. Aakkosten kahdeksas ja ensimmäinen kirjain eli HA, Hell's Angels. Käytetään paljon esimerkiksi jengiläisten tatuoinneissa.