Thaimaassa luetaan tuomiot laajassa ihmissalakuljetusjutussa – siirtolaisia jätettiin kuolemaan viidakkoleireille ja merelle

STT

Thaimaassa tuomioistuimen on määrä antaa tänään tuomiot ihmissalakuljetusjutussa, joka johti tuhansien rohingya-muslimien kuolemaan vuonna 2015.

Thaimaan juntta paljasti toukokuussa 2015 salakuljetusringin, joka tienasi miljoonia euroja kuljettamalla siirtolaisia Etelä-Thaimaan läpi Malesiaan. Juntan tehoiskussa selvisi, että salakuljetusrinkiin kuului ihmisiä niin armeijasta, poliisista, paikallisista poliitikoista kuin mafiastakin. Syytettyjen joukossa on muun muassa thaimaalainen kenraaliluutnantti, joka oli pitkälti vastuussa Etelä-Thaimaan turvallisuusasioista.

Yhteensä 102:ta ihmistä syytetään salakuljetuksesta, murhasta ja sieppauksista. Kaikki ovat kiistäneet syytteet.

Salakuljetusrinkiä ryhdyttiin tutkimaan, kun Thaimaan viranomaiset löysivät Thaimaan ja Malesian raja-alueen metsistä kymmeniä hautoja. Tutkimukset paljastivat, että salakuljettajat ovat sulkeneet siirtolaiset aitauksiin ja vaatineet lunnasrahoja vastineeksi heidän vapauttamiselleen.

Salakuljettajat olivat hylänneet nälkäisiä ja epätoivoisia siirtolaisia viidakkoleireille ja täyteen ahdettuihin veneisiin merelle. Tuhansien siirtolaisten uskotaan kuolleen merelle.

Thaimaassa tänä aamuna alkaneen oikeuden kuulemisen uskotaan jatkuvan pitkälle iltaan.

Kymmenettuhannet rohingya-vähemmistöön kuuluvat ovat paenneet Myanmarista sorron ja vainon takia. Myanmarissa on yli 100 laillisesti tunnustettua etnistä vähemmistöä, joihin rohingyat eivät kuulu. Rohingya-muslimeja pidetään Myanmarissa Bangladeshista tulleina laittomina pakolaisina.

Muun muassa YK on varoittanut, että Myanmarissa on käynnissä etninen puhdistus.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut