Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisihallitus haluaa lakkauttaa uusnatsien alaosastot ja myös verkkokaupan

Poliisihallitus vaatii oikeutta lakkauttamaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston lisäksi siihen suoraan tai välillisesti kuuluvat alueosastot sekä Pohjoinen perinne ry -yhdistyksen.

Pohjoinen perinne -yhdistykselle kuuluvat muun muassa verkkokauppa ja Vastamedia-lehti.

Poliisihallituksen mukaan Pohjoismainen vastarintaliike on rekisteröimätön yhdistys, mutta se on käyttänyt Pohjoinen perinne ry:tä varainhankintaansa ja tiedonlevitykseen. Poliisihallitus on esittänyt, että kaikki lakkauttamisvaatimukset käsitellään kerralla.

Poliisin mukaan Pohjoismainen vastarintaliike liittyy todennäköisesti kahdeksaan vakavaan väkivaltarikoskokonaisuuteen Suomessa kuuden viime vuoden aikana.

Lisäksi liikkeen levittämä hyvien tapojen vastainen propaganda ja järjestyshäiriöitä aiheuttavat kokoontumiset näyttävät poliisin mukaan olevan olennainen syy koko yhdistyksen olemassaololle. Poliisin mukaan näyttää siltä, ettei yhdistyksellä olekaan paljon muuta toimintaa.

Kanteen perusteena on tiivistetysti se, että poliisin mukaan Pohjoismainen vastarintaliike toimii olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja.

Tiedot liikkeestä perustuvat poliisin kokoamaan aineistoon, jolla yhdistyksiä ja niiden alaosastoja vaaditaan lakkautettaviksi. Kanne on Suomessa poikkeuksellinen, sillä uusnatsien järjestöjä on lakkautettu Suomessa lain voimalla viimeksi 1970-luvulla.

Poliisihallitus on jättänyt vaatimuksensa Pirkanmaan käräjäoikeuteen, koska liikkeen Suomen osaston hallituksen puheenjohtaja Antti Niemi on Orivedeltä. Muut poliisin tiedossa olevat hallituksen jäsenet ovat Helsingistä ja Jyväskylästä.

Pohjoinen perinne ry:tä johtaa vantaalainen Jesse Eppu Torniainen.

Poliisihallitus on teettänyt lakkauttamista vaativan kanteen asianajaja Markku Fredmanilla, vaikka Poliisihallituksessakin ja sisäministeriössä työskentelee runsaasti lakimiehiä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan Poliisihallitus päätyi käyttämään ulkopuolista huippuasiantuntijaa siksi, että kyse on hyvin poikkeuksellisesta, erikoisosaamista edellyttävästä kanteesta.

Fredman edustaa Poliisihallitusta ja sitä kautta Suomen valtiota myös itse oikeudenkäynnissä.

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan asiassa tullaan järjestämään valmisteluistunto elokuussa ja pääkäsittely lokakuussa. Oikeudenkäynti kestänee tämänhetkisen arvion mukaan valmisteluistunto mukaan lukien kolme päivää.

Savon Sanomien lukeman Pohjoismaisen vastarintaliikkeen vastauksen mukaan liike tulee vastustamaan lakkauttamista ja vetoamaan siihen, ettei liikkeen johtavia aktivisteja ole tuomittu kunnianloukkauksesta tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan toisin kuin jopa eduskunnassa olevien poliittisten puolueiden jäseniä.

Lisäksi vastauksessa vedotaan siihen, ettei Suomen kannabisyhdistyksen rekisteröintiä evätty, ja Suomessa on aiemmin sallittu myös Suomen kommunistisen puolueen ja Suomen eläinoikeuspuolueen toiminta, vaikka niidenkin määrittelyissä ja tavoitteissa puhuttiin luokkataistelusta tai vallankumouksesta.

Vastauksen mukaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuista ilmenee, että demokratissa yhteiskuntakritiikki on sallittua ja erilaisista poliittista hankkeista saa tehdä esityksiä.

Liikkeen asianajaja aikoo vedota myös, ettei Pirkanmaan käräjäoikeus ole toimivaltainen tutkimaan lakkauttamiskannetta.

 

Korjaus: Juttuun on korjattu rekisteröidyn yhdistyksen nimeksi Pohjoinen perinne ry, ei Pohjolan perinne.