Savonlinnan oopperajuhlien rohkea Rigoletto tuo lavalle alastomia miehiä ja eläimellistä menoa

Espanjalaisen näyttelijän esittämä kohtaus on osa Rigoletton alun orgioita Mantovan turmeltuneessa hovissa. McVicarin ohjauksessa renessanssiajan hovi on riettaudessaan eläimellinen, herttuan hännystelijät kerjäävät isäntänsä huomioita läähättäen kiihkoissaan kuin koirat. Jussi Nukari / Lehtikuva

SANNA NIKULA / STT

Yleisö hieraisi silmiään Rigoletton kenraaliharjoituksessa Savonlinnan oopperajuhlilla. Liekö ennen nähty miestä sukupuolielimet paljaana Olavinlinnan näyttämöllä?

Oopperan pahaksi pojaksikin kutsutun skotlantilaisen sir David McVicarin ohjauksesta osattiin toki odottaa rohkeaa. Hän luo vahvoja kohtauksia, joissa ihmisten väliset suhteet näytetään fyysisinä, mitään peittelemättä, sanotaan Oopperajuhlien esittelyssäkin.

Espanjalaisen näyttelijän esittämä kohtaus on osa Rigoletton alun orgioita Mantovan turmeltuneessa hovissa. McVicarin ohjauksessa renessanssiajan hovi on riettaudessaan eläimellinen, herttuan hännystelijät kerjäävät isäntänsä huomioita läähättäen kiihkoissaan kuin koirat.

– Alastomuus on perusteltu ja hyvin rakennettu. Häpäistyn tyttären isä, Monterone, tulee juuri silloin orgioihin paikalle ja näkee kaiken, sanoo kreivi Monteronen roolissa laulava bassobaritoni Juha Pikkarainen.

Pikkaraisen mukaan McVicar on temperamenttinen, mutta äärimmäisen ammattitaitoinen ohjaaja.

– Hän tietää täsmälleen, mitä haluaa ja näytti sen hyvin selkeästi.

Rivon hovin vastakohta on Gildan puhtaus ja hovinarri Rigoletton hellyys tytärtään kohtaan. Gildan roolissa laulava sopraano Tuuli Takala kertoo nauttineensa palkitun ohjaajan kanssa työskentelystä ja oppineensa tältä paljon.

– Hän on halunnut selkeätä ilmaisua. Pidän hänen tyylistään.

McVicar on sanonut olevansa todennäköisesti ainoa nykyohjaaja, joka rohkenee sijoittaa Rigoletton omaan aikaansa, renessanssiajan Italiaan. McVicarin mukaan Mantovan hovin värikkäiden renessanssiasujen esikuvat ovat aikakauden maalaustaiteessa.

Rigoletto saa ensi-iltansa maanantaina.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut