Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanne: Uusnatsit liittyvät kaasuhyökkäykseen, poliisin pahoinpitelyyn ja useisiin katutappeluihin

Poliisihallituksen kanteeseen kootun aineiston mukaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tavoite on kansallissosialistinen valtio, jossa kansalaisuus voitaisiin riistää henkilöiltä, joiden intressit katsotaan valtion edun vastaisiksi.

Liike ilmoittaa haluavansa kieltää Pohjoismaista sekä kotimaiset että ulkomaiset mediat, jos liike arvioi niiden toimivan "kansaa kohtaan vihamielisesti".

Lisäksi liikkeeseen kuuluu rotuoppien ja muukalaisvihan korostaminen. Liike kertoo haluavansa eroon EU:sta ja vastustavansa vapaata ammattiyhdistystoimintaa.

Kanteessa arvioidaan, että yhdistyksen tarkoitus ja toiminta ovat rasistista, muukalaisvihamielistä, juutalaisvastaista, rikollisia ihannoivaa ja rikollisten uhreja loukkaavaa.

Poliisihallituksen kanteen mukaan liikkeen ohjelmateksteissä ei suoraan kehoteta väkivaltaan, mutta tyypillinen teonsana on taisteleminen.

Yhdistymisvapaus on Suomessa laaja, mutta ei rajaton. Lain mukaan käräjäoikeus voi julistaa lakkautetuksi yhdistyksen, joka toimii olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja.

Kanteen mukaan Suomessa noudatetaan myös kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevaa yleissopimusta sekä Euroopan ihmisoikeussopimusta, jonka oikeuskäytännössä on katsottu, etteivät rasistiset järjestöt voi juurikaan vedota yhdistymisvapauteen.

Pohjoismaisella vastarintaliikkeellä on tällä hetkellä ryhmät Helsingissä, Turussa, Lahdessa, Oulussa, Porissa, Tampereella, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa. Toimintaa rahoitetaan jäsenmaksuilla, lahjoituksilla ja verkkokaupalla.

Osaston toiminta on julkaisutoimintaa verkossa, propagandan jakamista, itsepuolustusharjoittelua, kokouksia ja tapaamisia. Vuosittain kesäkuussa liike järjestää valtakunnallisen tapahtuman.

Liikkeen epäillään tai tiedetään liittyvän vaaliehdokkaiden pahoinpitelyyn Oulussa 2011, poliisin ja tämän veljen pahoinpitelyyn Helsingissä 2012, kaasuhyökkäykseen Pride-viikon yleisötilaisuutta vastaan Oulussa 2012, hyökkäykseen kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylässä 2013, pahoinpitelyyn katutapahtumassa Vantaalla 2014, vapputilaisuuden häiriköintiin Porissa 2014, väkivaltaisuuksiin katutapahtumassa Jyväskylässä 2015 ja liikkeen lippuvartion luona tehtyyn vakavaan pahoinpitelyyn Helsingin Asema-aukiolla 2016.