Suoratoistopalveluiden suosio kasvaa rytinällä Suomessa – jo lähes kaksi miljoonaa käyttäjää

Pilvitallennupalveluiden käyttömäärä nousi Suomessa yli kahteen miljoonaan. Matias Honkamaa

STT

Suoratoistopalveluiden käyttö on kasvanut rytinällä. Musiikin suoratoistopalveluita, kuten Spotifyta, käyttää yli 1,8 miljoonaa suomalaista eli parisensataatuhatta enemmän kuin vuonna 2016.

Netflixin, HBO Nordicin ja vastaavien elokuva- ja ohjelmapalveluiden käyttäjiä on nyt yli 1,7 miljoonaa. Viimevuotinen luku oli satojatuhansia pienempi. Suosituin palveluista on Netflix. Tiedot selviävät opetus- ja kulttuuriministeriön teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Netti-tv:n käyttö on kasvanut voimakkaasti viime vuosina, ja sitä käyttääkin nyt noin seitsemän kymmenestä. Yli 90 prosenttia katsoo televisiolähetyksiä suorina. Digiboksitallenteita katsoo vajaa puolet.

Suosituin musiikin suoratoistopalvelu on Youtube, mutta radio pitää pintansa, sillä se on edelleen selvästi suosituin musiikinkuuntelukanava.

Pilvitallennuspalveluita, kuten Dropboxia, Google Drivea ja Apple iCloudia, käyttää yli kaksi miljoonaa suomalaista, kun käyttäjiä viime vuonna oli selvästi alle kaksi miljoonaa.

Laillisen kopioinnin määrä putoaa

Yli miljoona suomalaista kopioi laillisesti musiikkia ja videoita. Määrä on viime vuosina jatkuvasti laskenut, kertoo ministeriön teettämä tutkimus. Kopioita valmistetaan kaikkiaan vuoden aikana noin 250 miljoonaa. Viime vuonna tehty vastaava arvio oli 400 miljoonan molemmin puolin.

Vaikka digitaalisten palvelujen käyttäjämäärät kasvavat voimakkaasti, vielä ei ole nähtävissä perinteisten musiikin ja videoiden kuuntelu- ja katselutapojen poistumista kokonaan käytöstä, arvioidaan selvityksessä.

Noin 90 prosentilla suomalaisista on käytössään tietokone. Matkapuhelinta, jossa on soitinominaisuus, voi käyttää kahdeksan kymmenestä. Tabletti löytyy noin kuudella kymmenestä. Mp-3-soitinten käyttäjien määrä on laskenut ja on nyt hieman toista miljoonaa.

Tekijänoikeuslain mukaan jokaisella on oikeus kopioida yksityiseen käyttöön julkisia teoksia, kuten musiikkia, elokuvia ja tv-ohjelmia.

Asiaa selvitti ministeriön toimeksiannosta Taloustutkimus, joka kysyi aiheesta yli kolmeltatuhannelta 15–79-vuotiaalta ihmiseltä huhti–toukokuussa. Tutkimuksen kokonaistulosten virhemarginaali on enimmillään 1,8 prosenttiyksikköä 95 prosentin luotettavuustasolla.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut