Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perustuslakivaliokunta: Soten valinnanvapaus uuteen valmisteluun

Perustuslakivaliokunta näkee isoja ongelmia hallituksen sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapatta koskevassa lakiesityksessä. Valiokunta katsoo, että lakiesitys on otettava uuteen valmisteluun ja hallituksen on tehtävä siitä täydentävä tai kokonaan uusi esitys.

Valiokunnan mukaan valinnanvapauden suurimmat perustuslailliset ongelmat liittyvät julkisten palveluiden yhtiöittämiseen ja alueelliseen yhdenvertaisuuteen. Myös uuden palvelujärjestelmän käyttöönoton aikataulu on sen mielestä epärealistinen ja jopa peruspalvelut vaarantava. Kyse on siitä, että myös siirtymävaiheessa on turvattava riittävät palvelut.

– Valinnanvapausjärjestelmä on otettava käyttöön hallitusti ja niin, että uudistuksen voimaantuloa porrastetaan, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.).

Valiokunnan jäsen Ilkka Kantola (sd.) huomautti, että myös tietojärjestelmäuudistus on aika pahasti vaiheessa.

Lapintie sanoikin, että hyvän hallinnon mukaan seuraavaksi tarvitaan uudet asiantuntijakuulemiset, vaikutusarviot, lausunnot ja sen jälkeen uusi perustuslakivaliokuntakäsittely. Vastuu uudesta aikataulusta on hallituksella, Lapintie sanoo.

 

Valiokunnan mielestä maakuntien tulisi voida myös itse tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja. Julkisella vallalla tulee olla tosiasialliset mahdollisuudet turvata riittävät palvelut tilanteessa, jossa palvelutuotantoa ei markkinaperusteisesti synny. Harvaan asutuilla seuduilla on pelätty käyvän niin.

Valiokunnan mukaan suuri määrä julkisia tehtäviä esitetään hallituksen esityksessä yksityistettäviksi tavalla, jossa perustuslain vaatimukset julkisen hallintotehtävän antamisesta muille kuin viranomaisille eivät täyty.

Perustuslakivaliokunnan hallituspuolueiden edustajat korostivat, että perustuslailliset ongelmat on jo esityksessä otettu pitkälti huomioon.

– Muutosesitykset ovat korjattavissa. Ei pidä sanoa, että hallituksen esitys kaatui perustuslakivaliokunnassa, sanoi esimerkiksi keskustan Tapani Tölli.

Myös kokoomuksen Wille Rydman painotti, että uudistus ei kaadu perustuslakiin eikä valiokunnan lausuntoon.

Maakuntahallintoa koskevia lakiehdotuksia perustuslakivaliokunta pitää hyväksyttävinä. Sen mukaan perustuslaki ei estä säätämästä uudesta hallinnon tasosta ja siirtämästä kuntien tehtäviä maakunnille.

 

Uutista täydennetty 29.6. kello 12:56 ja kello 13:25.