Useat nuoret saaneet myrkytyksen spicesta – oksentelua, kouristuksia ja sekavuutta

Asta Tenhunen

Useat nuoret ovat saaneet myrkytysoireita uudesta spice-huumeesta eli MDMB-Chmica-huumeesta tehdystä sekoituksesta.

Oireita saaneiden tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta asia tuli ilmi Etelä-Savossa, jossa useat nuoret kertoivat saamistaan oireista oikeudenkäynnissä tuomareiden pyynnöstä.

Osa nuorista oli luullut käyttävänsä kannabista tai sen kaltaista huumetta, mutta oli saanutkin synteettisestä uudesta huumeesta erilaisia vakavia oireita kuten oksennuskohtauksia, kouristuksia, päänsärkyä tai sekavuustilan, jonka takia nuoria oli käynyt myös sairaalassa.

– Aine on todella vaarallista ja se koukutti todella pahasti. Jo 0,2 grammaa oli käyttöannoksena paljon. Vedin siitä myös överit ja jouduin käymään sairaalassa, 20-vuotias mies kertoi oikeudessa.

– Spicea käytettäessä ei kyennyt muuta kuin makaamaan, kun tavallisen kannabiksen kanssa pystyy toimimaan paremmin. Spicesta oli tullut sekava olo, ja alkoi koskea takaraivoon, 17-vuotias poika kertoi.

– Aluksi spicen käyttöannos oli 0,2 grammaa, mutta myöhemmin nousi radikaalisti, toinen 20-vuotias mies kertoi.

Osalla käyttöannos oli tuplaantunut tai kolmenkertaistunut nopeasti, ja joillakin noussut melko nopeasti jopa kymmenkertaiseksi.

Käyttöannoksen kasvaessa myös myrkytyskuoleman riski kasvaa.

Spicen aiheuttamat oireet ja nopeasti aiheuttama riippuvuus tulivat esille Etelä-Savon käräjäoikeudessa, jossa oikeus käsitteli 15 kuopiolaisen ja mikkeliläisen nuoren huumerikosvyyhtiä. Syytetyistä osa oli tekoaikaan alaikäisiä ja osa 18–20-vuotiaita.

Lisäksi erikseen seitsemän muuta nuorta oli kutsuttu puhutteluun tai saanut sakot huumeiden käyttörikoksesta.

Syyttäjän mukaan osa päävyyhdin nuorista miehistä tilasi ulkomailta nettikaupasta Suomeen MDMB-Chmicaa ja sekoitti siitä Suomessa myyntikelpoista huumesekoitusta. Tätä spicea he levittivät tuttavapiirissään Etelä-Savossa, kunnes poliisi puuttui asiaan viime vuoden keväänä ja kesänä.

Kolmen tuomarin kokoonpanossa asiaa käsitellyt käräjäoikeus kyseli nuorten itsensä kokemuksia spicestä, sillä huumausaine on Suomessa vielä melko vieras. Kun käyttäjät kertoivat itse kokemuksistaan, se vahvisti oikeuden käsityksen siitä, millä käyttöannoksella ainetta käytettiin ja oliko aine vaarallista aiheuttamiensa oireiden tai riippuvuuden takia.

Oikeudenkäynti oli Suomessa yksi ensimmäisistä, jossa MDMB-Chmican vaarallisuutta käytiin huolellisesti läpi, kun paikalla oli myös poikkeuksellisesti käyttäjiä, jotka itse osasivat ja suostuivat kertomaan kokemuksistaan.

Oikeus käytti spicen myyjien ja käyttäjien lausuntojen lisäksi asian selvittelyssä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen lausuntoa siitä, että spice on vaarallinen huume, jonka käyttöön liittyy myös hengenvaara.

Euroopan huumausaineiden seurantakeskus EMCDDA onkin antanut kaikille EU-maille varoituksen seurata spicen yleistymistä ja viranomaisille erityisen kehotuksen puuttua asiaan.

EMCDDA:n mukaan Euroopassa aine on liittynyt 1,5 vuoden aikana 28 kuolemantapaukseen ja yli 20 vakavaan myrkytykseen.

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi ilmitulleen spice-levitysketjun päätekijän, 20-vuotiaan miehen, 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan rikoshyötyä valtiolle 1 500 euroa.

Lisäksi oikeus tuomitsi toisen päätekijän, 17-vuotiaan pojan, vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen sekä maksamaan valtiolle 8 000 euroa rikoshyötyä.

19-vuotias poika tuomittiin vuodeksi ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan 3 900 euroa valtiolle.

Muut nuoret määrättiin yhdyskuntapalveluun, ehdollisiin vankeusrangaistuksiin tai sakkoihin. Lisäksi oikeus tuomitsi osan osallisista valvontaan yli vuodeksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut