Tarinan lampiketjun vedenlaatu selvitykseen – huolena sinilevä

Sinilevää Väinölänniemellä syksyllä 2016. Olli Herranen

Kia Kilpeläinen

Siilinjärven kunnan ympäristönsuojelu, Pohjois-Savon Ely-keskus, Tarinagolf Oy, Harjamäen osakaskunta ja Kasurilan eteläinen osakaskunta selvittävät Tarinan lampiketjun vedenlaatua Siilinjärvellä.

Tavoitteena on selvittää Pietarisen, Kalettoman, Apaja-Kumpusen, Kirves-Kumpusen, Syvä-Kumpusen ja Aumanalasen nykyinen tila ja mahdollinen vedenlaadun heikkeneminen. Lisäksi selvitetään toimenpiteitä, joilla lampien tilan heikkeneminen voitaisiin pysäyttää.

Tarinan lampiketjun ja erityisesti Syvä-Kumpusen ja Aumanalasen laajoista sinileväesiintymistä on tullut kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle useita yhteydenottoja kesällä 2015 ja 2016. Levää on esiintynyt lisäksi alajuoksulla Ukonlammessa ja Husossa.

Tarinan lampiketjun vedenlaatua selvitetään kesään 2018 asti. Lammista otetaan vesinäytteitä kesäkuukausina sekä loppusyksystä ja kevättalvella. Lampiin laskevista puroista otettavilla näytteillä selvitetään lampiin kohdistuvaa kuormitusta. Näytteitä otetaan kesällä, loppusyksystä ja lumen sulamisen aikaan keväällä. Kuluvana kesänä seurataan lisäksi viikoittain sinilevien esiintymistä Syvä-Kumpusessa ja Aumanalasessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.