Lääkärit erimielisiä siitä, kuinka helposti beetasalpaajia tulisi määrätä ahdistusoireisiin

Propranololivalmisteista yleisimmin nuorille määrätään Propral-lääkkeen pienintä annosta 10 mg. Aake Roininen

Sonja Parkkinen

Monet lääkärit ovat erimielisiä siitä, kuinka herkästi beetasalpaajia tulisi ahdistukseen määrätä. Kuopion opiskelijaterveydenhuollon vastaava, apulaisylilääkäri Kaj Korhonen uskoo, etteivät opiskelijaterveydenhuollon lääkärit määrää lääkettä kovinkaan helposti. Kuopion Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n yleislääkäri Pasi Lampela on toista mieltä.

– Itse lähden herkästi tarjoamaan propranololia, jos fyysiset oireet ovat sellaiset, että lääkkeestä voisi olla hyötyä. Toki myös potilaan omat odotukset hoidosta vaikuttavat.

Myös yleislääketieteen erikoislääkäri Pia Tervonen Kuopion Mehiläisestä toteaa, että jos jännitys on lamaannuttavaa eikä viitteitä sydänsairaudesta löydy, on ainakin beetasalpaajan kokeilu kannattavaa. Vain kahdessa tapauksessa edes kokeileminen ei onnistu: jos potilaalla on astma tai liian matala verenpaine.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimusprofessori Timo Partosen mielestä ahdistuksen ja stressin hallintakeinoina pitäisi suosia lääkkeettömiä vaihtoehtoja, joilla voidaan saada pitkäkestoisempia lopputuloksia. Esimerkiksi keskusteluavusta ja vertaisryhmistä voi olla apua, mutta niitä on vaihtelevasti tarjolla.

Todennäköisesti ahdistavat tilanteet toistuvat vuosien saatossa, minkä takia syyn hoitaminen on tärkeää. Lääkehoitona paniikki- ja muihin ahdistuneisuushäiriöihin käytetään usein pitkäkestoisena hoitona masennuslääkkeitä pieninä annoksina.

Korhosen mukaan beetasalpaajien lisääntynyt käyttö ei ole näkynyt opiskelijaterveydenhuollon lääkärien työssä.

– Meillä näkyy pieni piikki lähinnä ylioppilaskirjoitusten aikaan keväällä.

Toisaalta nuoret hakevat apua eri paikoista: kouluterveydenhuollosta, yksityiseltä, terveyskeskuksesta tai YTHS:ltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.