Eduskunnan ravintoloiden ruoka jopa 90-prosenttisesti kotimaiseksi

Hallitus teki vuosi sitten periaatepäätöksen, että julkisen sektorin elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa pitää suosia vastuullisesti tuotettua ruokaa. Janne Korhonen

Minna Harmaala / Uutissuomalainen

Eduskunnan ravintoloissa tarjottavasta ruoasta on tulevaisuudessa kotimaista jopa 80–90 prosenttia, kertoo Fazerin asiakkuuspäällikkö Ritva Junnila. Aikaisemmin eduskunnassa tarjottavan ruoan kotimaisuusaste on hänen mukaansa ollut 70–80 prosenttia.

Fazer Food Services ja eduskunta solmivat viime viikolla uuden sopimuksen ravintolapalveluista.

– Lähtökohta on, että valtioneuvoston periaatepäätös tulee toteutettua, kertoo eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

Hallitus teki vuosi sitten periaatepäätöksen, että julkisen sektorin elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa pitää suosia vastuullisesti tuotettua ruokaa. Hankintaperusteina on muun muassa ympäristömyönteiset viljelytavat sekä elintarviketurvallisuutta ja eläinten hyvinvointia edistävät tuotanto-olosuhteet.

Periaatepäätös oli käytännössä pyrkimys suosia suomalaista.

– On tärkeää, että eduskunta on edelläkävijänä konkreettisesti edistämässä suomalaisen ruoan käyttöä. Kotimaiselle ruoalle annetaan arvo ja sitä pidetään ensisijaisena eduskunnan hankinnoissa, sanoo eduskunnan ravintolatoimikunnan puheenjohtaja, varapuhemies Arto Satoneneduskunnan tiedotteessa.

Ritva Junnila kertoo, että eduskunnassa on tähänkin asti tarjoiltu kotimaisempaa ruokaa kuin Fazerin muissa ravintoloissa.

– Siellä on myös tosi korkea itsevalmistusaste. Tämä on johtunut sopimusmallista. Eduskunnassa on menty kotimaisuus edellä. Nyt, kun kotimaisuus on noussut muutenkin paljon esille ja ihmiset arvostavat kotimaista ruokaa, se on vielä lisääntynyt.

Liha on täysin kotimaista, kalaa lukuun ottamatta. Kotimaisia eivät myöskään ole kahvi ja tee.

– Kotimaista kalaa käytettäisiin enemmän, mutta haasteena on saatavuus ja hinta, kertoo Junnila.

– Vihanneksissa noudatamme sesongin mukaista satokausikalenteria. Talvella vihannesten ja kasvisten kotimaisuusaste ei ole niin korkea. Juurekset, kananmunat sekä maitotalous- ja viljatuotteet ovat aina kotimaisia.

Uusi sopimus on voimassa 2017–2023. Fazer Food Services Oy:n tarjous oli kokonaistaloudellisesti edullisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.