Ministeritkin fist pumppaa – Entä mitä keskisormen näyttäminen merkitsi alun perin? - Selvitimme

Kati Oksman

Käsimerkit ovat laajasti kaikkialle maailmaan levinneitä, ja kenties jopa trendikkäitä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama käytti virassa toimiessaan ihmisiä tavatessaan välillä fist pumppia eli kolautti nyrkillä toisen ihmisen nyrkkiin tervehdyksen merkiksi.

Mutta mistä nämä käsimerkit ovat saaneet alkunsa ja onko niiden merkitys muuttunut matkan varrella? Historian tuntija, professori Reijo Heikkinen on selvittänyt asiaa muutamien yleisempien käsimerkkien osalta.

Keskisormen näyttämisen tapa on liki 3 000 vuotta vanha ja lähtöisin Kreikasta, jossa mies saattoi heilutella keskisormea vihamiehelleen. Siitä käytettiin nimeä katapugon, joka tarkoitti homoa tai miesten välistä seksiä. Ilmaus oli halventava ja sen näyttäminen johti usein käsirysyyn. Sitä käytettiin myös näyttämöllä karkeissa näytelmissä.

Roomalaiset sotilaat omaksuivat myös kyseisen tavan ja vähättelivät sillä vihollisiaan. Roomassa siitä käytettiin nimeä Digitus impudicus, joka tarkoittaa"hävytöntä sormea.

Myöhemmin keskisormen näyttö on ollut Heikkisen mukaan yleistä armeijoissa. Sotilaat heilutellivat keskisormea viholliselle ennen hyökkäystä. 1900-luvulla siitä on tullut yleinen nuorison keskuudessa eri puolilla maailmaa. Etusormen näytöllä voi Heikkisen mukaan olla hieman erilaisia versioita, varsinkin Välimeren maissa. Englanniksi keskisormen näyttämisestä käytetään "the finger" -nimeä.

Fist pump -käsimerkin alkuperästä on monia tulkintoja. Yhden tulkinnan mukaan amerikkalaiset nyrkkeilijät, joilla oli kädessään suojukset 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa, tervehtivät toisiaan ottelun alussa tökkäämällä nyrkit vastakkain. Vasta sen jälkeen aloitettiin ottelu. Toisen tulkinnan mukaan Fist pump -nyrkkitervehdys, jolla ei ole vieläkään oikein hyvää suomenkielistä vastinetta, on alun perin lähtöisin Jamaikalta, jossa mustat samanmieliset miehet tervehtivät sillä tavoin toisiaan. Käden puristaminen nyrkkiin on aina vihamielinen ele, mutta nyrkillä tervehtiminen osoittaa, että vaikka voisimme tapella, olet kuitenkin ystäväni, joten antaa olla.

1960-luvulla tavan omaksuivat USA:n etelävaltioiden mustat nuoret miehet ja siitä tuli Black Power -liikkeen tapa tervehtiä toista mustaa. Nyrkkitervehdystä käyttivät myös Vietnamin sodassa taistelleet mustat sotilaat onnistuneen taisteluoperaation jälkeen tai valmistautuessaan siihen. USA:n armeija ei tervehdystä hyväksynyt, mutta siitä huolimatta mustat sotilaat käyttivät sitä keskinäisessä kanssakäymisessään. Sen voitonkulku alkoi, kun mustat koripalloilijat käyttivät nyrkkitervehdystä keskinäisessä kanssakäymisessään.

Kun 2009 maailmalla levisi influenssavirus eräät amerikkalaiset lääkärit kehottivat käyttämään sitä tervehdyksenä, sillä siinä virukset eivät levinneet samalla tavoin kuin kättelyssä.

USA:n edellinen presidentti Barack Obama käytti fist pumppia tervehtiessään matkoillaan mm. amerikkalaisia sotilaita tai maanmiehiään. Merkillä hän halusi osoittaa toverillisuutta maanmiestään kohtaan.

USA:ssa oikeistolaiset ovat Heikkisen mukaan pitäneet kyseistä käsimerkkiä terroristien merkkinä.

Suomessa käsimerkin käyttö puhututti maaliskuussa 2016, kun ministerit Sipilä, Stubb ja Lindström käyttivät sitä yhteiskuntasopimustiedotustilaisuuden jälkeen. Nyrkin käyttö herätti Heikkisen mukaan närää erityisesti ay-liikkeessä, koska siellä koettiin, että hallituspuolueet pakottavat ay-liikkeen kovakouraisesti yhteiskuntasopimuksen kannalle.

Nyrkkiin liittyy symbolisesti väkivallan uhkaa. Nyrkkiä on käytetty usein vasemmistolaisten sissiliikkeiden symbolina.

Pirunsarvi-merkissä käsi on nyrkissä muutoin, mutta käden etusormi ja pikkurilli ovat ylhäällä. Heavy metal -fanien suosima merkki juontuu jo antiikin ajoilta. Ilmeisesti Kreikassa sen avulla pyrittiin torjumaan kateuden pirua: Sen avulla ikään kuin puhkaistiin pirun silmät.

Käsimerkki levisi Rooman vallan aikana Italiaan, jossa myös torjuttiin käsimerkin avulla pahaa silmää.

Sillä oli myös muita merkityksiä. Jos sitä merkkiä joku käytti siten, että edellä mainitut sormet olivat pystyssä ja kämmen oli kohteeseen päin, niin se tarkoitti samaa kuin "Olet aisankannattaja!" =cornuto. Sana tarkoittaa sarvia. Merkki oli hyvin halventava, johon vastapuoli reagoi yleensä käymällä päälle. Saman tyyppisiä käsimerkkejä on useita Välimeren maissa ja niillä on omat merkityksensä, joita pohjoismaalaiset eivät tunne.

1970-luvun lopulta pirunsarvikäsimerkki yleistyi heavyrock-yhtyeiden ja niiden fanien keskuudessa. Se on heavy-tervehdys, jota ensimmäisenä käytti eräiden tietojen mukaan nyt jo edesmennyt Ronnie James Dio liityttyään Black Sabbath-yhtyeeseen 1979. Yhtyeen konserteissa fanit heiluttivat sitten käsiään näyttäen pirunsarvi-merkkiä. Merkkiä ovat käyttäneet myös satanismin kannattajat.

Inferno-lehden mukaanGene Simmons on jättänyt Yhdysvaltain parentti- ja tavaramerkkitoimistolle hakemuksen, jossa väittää käyttäneensä merkkiä kaupallisissa tarkoituksissa jo vuonna 1974.

V-merkillä on pitkä historia. Sen sanotaan juontuvan vuoteen 1415, jolloin Ranskassa käytiin Agincourtin taistelu. Siinä vastakkain olivat englantilaiset ja ranskalaiset. Englantilaiset käyttivät taistelussa jousimiehiä ranskalaisia ritareita vastaan. Jousimiehet saattoivat etäältä niittää ritareita hevosen selästä tarkoilla nuolillaan. Aina kun ranskalaiset saivat englantilaisia sotilaita kiinni, he katkaisivat jousimiehiltä oikean käden etu- ja keskisormet, jotta sotilas ei enää koskaan voisi ampua jousella. Niinpä englantilaiset näyttivät aina taistelun alussa oikean käden etu- ja keskisormella V-merkin osoituksena, että meillä näitä sormia vielä riittää.

Näin sormimerkistä tuli voitonmerkki, jota englantilaiset käyttivät aina taistelutantereella. Tapa levisi brittien keskuudesta myös muiden maiden armeijoihin. Sen omaksuivat 1900-luvun alussa myös urheilijat, jotka saapuivat juoksukilpailun jälkeen voittajina maaliin.

Tapa tuli tunnetuksi toisen maailmansodan aikana, kun pääministeri Winston Churchill esitti V-merkin sikari suussa aina kun valokuvaajat kuvasivat häntä. Merkillä hän halusi osoittaa, että britit vielä voittavat saksalaiset. Nykyisin merkki on yleinen nimenomaan urheilijoiden ja poliitikkojen keskuudessa.

Nykyään moni kuittaa Facebookissa tai Whatsapissa saamansa viestin vain heittämällä peukalo ylöspäin osoittavan ikonin. Alun perin peukalo ylös -merkki lienee lähtöisin antiikin Roomasta, jossa keisari osoitti gladiaattorinäytöksissä peukalon suunnalla, ansaitsiko taistellut gladiaattori elää vai kuolla. Ylöspäin osoittava peukalo merkitsi sitä, ettei voittanut gladiaattori surmaa maassa makaavaa vastustajaansa, koska voitettu oli taistellut niin hyvin. Jos keisari näytti peukalolla alaspäin, se tarkoitti samaa kuin "Tapa se". Peukalomerkit ovat olleet yleisiä myös erimaiden armeijassa, jossa hyökkäykseen valmistauduttaessa ei saa puhua. Merkillä on toivotettu onnea toiselle ihmiselle esim. kun tämä lähtee matkalle.

Yläviitonen ja fist pump ovat merkkeinä suhteellisen tuoreita.

Yläviitosella tai ylävitosella, englanniksi "Give me five" tai "High five" merkillä, on afroamerikkalainen alkuperä. Ilmeisesti käsimerkin alkuperä on USA:n suurkaupunkien jengeissä, jossa kahden jengin kohdatessa tehtiin ylävitonen toveruuden merkiksi. Joidenkin selvitysten mukaan yläviitonen sai alun perin alkunsa erään amerikkalaisen naislentopallojoukkueen keskuudessa 1960-luvulla. Sillä he onnittelivat toisiaan pelissä saavutetusta pisteestä. Tapa on Heikkisen mukaan yleinen tänäkin päivänä mm. suomalaisten lentopalloilijoiden keskuudessa. Amerikkalainen huippukoripalloilija Magic Johnson väittää, että hän keksi tavan Michiganin osavaltiossa joskus 1970-luvun lopulla ja siitä yläviitonen yleistyi myös koripalloilijoiden keskuudessa. Nykyisin yläviitosesta on monia variaatioita koripallofanien keskuudessa USA:ssa.

Heikkisen mukaan symboleille voi olla myös muitakin merkityksiä kuin tässä jutussa mainitut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut