Medialiitto valittaa Ylen tekstisisällöistä EU-komissiolle

STT

Kaupallisia medioita edustava Medialiitto valittaa EU-komissiolle Yleisradion verkkosisällöistä. Liitto haluaa komission ratkaisevan, saako julkisia varoja käyttää sellaisten tekstimuotoisten verkkosisältöjen tuottamiseen, jotka eivät liity julkisen palvelun yleisradio-ohjelmistoihin.

Liiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg sanoo, että Medialiiton mielestä Ylen laaja tekstiuutistuotanto on EU:n valtiontukisääntöjen vastaista.

– Kotimainen lehdistö tarjoaa laajasti journalistisia sisältöjä verkossa, joten tarjonnasta ei ole markkinapuutetta, Holmberg sanoo.

Medialiiton mukaan Yle julkaisi viime vuonna yli 100 000 tekstimuotoista artikkelia verkkosivuillaan ja Uutisvahti-sovelluksen kautta. Medialiiton mielestä se tuottaa Suomen mediamarkkinoilla kohtuuttomia kilpailuvääristymiä ja vaarantaa moniäänisen median tulevaisuuden.

– Käytännössä Yleisradion laajentumiselle verkossa ei ole mitään rajaa. Jäsenyrityksemme ovat oikeutettuja tietämään, millaisella voimalla julkisin varoin rahoitettu toimija voi panostaa alueille, joista yksityisten mediayhtiöiden olisi kyettävä rakentamaan tulevaisuuden ansaintansa, Holmberg moittii.

 

Yle torjuu Medialiiton moitteet ja arvioi, ettei kantelu edistä suomalaisen median kehittämistä. Yle muistuttaa, että eduskunta on Yle-lakia käsitellessään pitänyt verkkopalveluita tärkeänä täydennyksenä ja laajennuksena perinteisille radio- ja tv-palveluille. Toimitusjohtaja Lauri Kivisen mukaan olisi suomalaiselle mediatarjonnalle ja kansalaisille vahingoksi, jos median monimuotoisuutta rajoitettaisiin.

– Valtaosa uutissisällöistä on nykyisin digitaalisessa muodossa ja kulkee joustavasti eri julkaisumuotojen yli. Ei ole enää yksinomaan sanomalehtityyppisiä sisältöjä, vaan lehtitalot tekevät videoita yhtä lailla kuin tv-yhtiöt tekevät verkkouutisia, Kivinen sanoi tiedotteessa.

 

Uutista täydennetty 21.6. kello 16:56.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.