Ennakkopäätös: Kolmesta murhasta tuomitun voi karkottaa vasta sairaalahoidon jälkeen

Potilaan sairaalajaksosta päättää lääkäri lääketieteellisin perustein. Vasta sairaalan ulkopuolella saa laittaa karkotuspäätöksen täytäntöön. Tuija Paananen

Asta Tenhunen

Kolmeen murhaan syylliseksi katsottua miestä ei voida karkottaa Suomesta Turkkiin ennen kuin hänen hoidostaan vastaava oikeuspsykiatrisen sairaalan lääkäri päättää lopettaa hänen tahdonvastaisen hoitonsa.

Jos mies poistetaan Niuvanniemen sairaalasta, Itä-Suomen poliisi voi kuitenkin karkottaa miehen.

Korkein hallinto-oikeus antoi ennakkopäätöksen, voidaanko vakaviin rikoksiin syyllistynyt, mutta syyntakeettomaksi katsottu henkilö karkottaa rikostensa perusteella Suomesta.

Turkkilaismies murhasi yhden miehen ja kaksi naista pitseriassa Laukaalla 2015.

Mies oli saanut Suomeen oleskeluluvan vuonna 2006 työntekoa varten. Tämän jälkeen hän oli saanut uusia määräaikaisia oleskelulupia, kunnes hän sai pysyvän oleskeluluvan vuonna 2013.

Mies oli ollut psykiatrisessa avohoidossa talvesta 2012 kevääseen 2014 mielenterveysongelmiensa vuoksi. Hän ei ollut enää akuutissa hoidossa ja oli pari kuukautta aiemmin lopettanut myös hänelle määrättyjen lääkkeiden syönnin, kun hän alkuvuonna 2015 murhasi kolme ihmistä pitseriassa, jossa hän oli työharjoittelussa.

Mies hakkasi kaikkia kolmea uhriaan vähintään kuusi kertaa noin kaksi kiloa painaneella vasaralla niin, että uhrit varmasti kuolivat.

Mielentilatutkimuksessa miehen todettiin sairastavan paranoidista skitsofreniaa ja olleen syyntakeeton murhien aikaan. Hän pääsi tahdonvastaiseen hoitoon Niuvanniemen sairaalaan Kuopioon elokuusta 2015 alkaen.

Henkirikosten takia Sisä-Suomen poliisi esitti miehen karkottamista kotimaahansa ja määräämistä maahantulokieltoon. Maahanmuuttovirasto päätti karkottamista ja maahantulokiellosta viime kesänä.

Mies valitti kuitenkin ratkaisusta ja vetosi siihen, ettei hän saa hoitoa Turkissa, hänellä ei ole varaa ostaa siellä lääkkeitä eikä hänellä ole Turkissa toimeentuloa. Lisäksi hänen mukaansa hänet ja hänen perheensä on uhattu tappaa, jos hän palaa Turkkiin.

Miehen mukaan häntä uhataan, koska hän on kurdi, sekä hänen tekemiensä henkirikosten takia.

Maahanmuuttoviraston vastauksen mukaan Turkissa on saatavilla mielenterveyshoitoa, psykiatriseen hoitoon erikoistuneita sairaaloita sekä yleisempiä psyykelääkkeitä maksutta.

Miehellä on todettu riski syyllistyä uusiin väkivaltarikoksiin, hänellä ei ole kykyä tunnistaa sairautensa oireita ja hänen lääkehoitoon sitoutumisensa on ulkoisen kontrollin varassa. Viranomaisten mukaan nämä asiat olisivat kuitenkin hoidettavissa Turkissa hoidon piirissä.

Myös Itä-Suomen hallinto-oikeus selvitti Turkissa saatavaa mielenterveyshoitoa ja kansainvälisten raporttien perusteella totesi, että sitä on saatavilla.

Hallinto-oikeuden mukaan miehellä olisi kotimaassaan mahdollisuus saada hoitoa äidinkielellään ja tavata siellä myös lähiomaisiaan. Suomessa hänellä ei ole minkäänlaista perhettä.

Maahanmuuttoviraston mukaan mieheen voi kohdistua Turkissa kostolla uhkailua hänen murhaamiensa henkilöiden sukulaisilta, mutta kyse ei ole perusteesta kansainväliseen suojeluun, vaan yksittäisestä asiasta, johon mies voi hakea apua oman maansa poliisilta.

Itä-Suomen hallinto-oikeus katsoi eri perusteita puntaroituaan, että miehen voi karkottaa Suomesta Maahanmuuttoviraston päätöksen mukaisesti. Ratkaisu syntyi kuitenkin äänestyspäätöksellä.

Mies valitti ratkaisusta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, johon hän sai valitusluvan.

Maahanmuuttovirasto esitti KHO:ssa lisäselvityksiä siitä, että Turkissa on vangeille sairaaloita, joissa on psykiatrinen osasto, sekä ministeriön sairaaloiden lisäksi myös muita yliopistollisia sairaaloita. Lisäksi hoidon maksaa joko Turkin sosiaaliturvavirasto tai Turkin terveys- ja oikeusministeriö.

KHO:n mukaan Suomen mielenterveyslaissa ei ole säädetty tilanteesta, jossa tahdosta riippumattomassa hoidossa oleva potilas määrätään poistettavaksi maasta kesken sairaalahoidon. Tällaista tilannetta ei ole otettu millään tavoin huomioon myöskään ulkomaalaislaissa.

KHO:n mukaan tahdosta riippumaton psykiatrinen sairaanhoito ei ole este karkottamista koskevan päätöksen tekemiselle. Mies oli syyllistynyt kolmeen murhaan Suomessa eikä hänellä ollut perhettä eikä muitakaan kiinteitä siteitä Suomeen. Karkottaminen ja maahantulokieltoon määrääminen olivat siten perusteltuja.

Karkottamista ei kuitenkaan voi laittaa täytäntöön hallinnollisin perustein, vaan ensin miehen poistamisesta sairaalasta päättää vain Niuvanniemen sairaalan psykiatrisesta hoidosta vastaava lääkäri lääketieteellisin perustein.

Jos ja kun miehen tahdosta riippumaton hoito lopetetaan, Itä-Suomen poliisi tai karkottamisia käytännössä paljon hoitava Helsingin poliisi voivat laittaa karkotuspäätöksen täytäntöön ja poistaa miehen Suomesta.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut