Kuopiota esitellään juhlanäyttelyssä Shanghaissa – esillä myös Pohjalaisen lasiteoksia

Kaisu Lötjönen

Shanghaissa, Kiinassa, järjestetään syksyllä Suomi- ja Kuopio-aiheinen juhlanäyttely. Suomalaisen naisen tarina ja Kuopio - Capital of Lakeland -näyttely on esillä parin viikon ajan Pudongissa.

Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja kaupunkien yhteistä kulttuurisopimusta. Kuopio ja Shanghai Pudong ovat olleet ystävyyskaupunkeja viiden vuoden ajan. Näyttelytilana toimii Yan Jian Art Museum, joka sijaitsee Shanghai World Financial Centerin 29. kerroksessa.

Näyttelyssä pääosassa on suomalaisen naisen tarina kansainvälisesti tunnetun kuopiolaisen muotoilijan ja lasitaiteilijan Ritva-Liisa Pohjalaisen lasitaideteoksin.

– Shanghain lasitaiteen näyttely on minulle iso mahdollisuus ja haaste. Näyttelyn järjestäminen Kiinassa avaa paljon ovia kansainvälistymiseeni. Olen jo pitkään tavoitellut taiteeni vientiä, ja tämä näyttely on iso askel, Pohjalainen toteaa.

Lasitaideteosten lisäksi Suomen luonto ja neljä vuodenaikaa tuodaan näyttelykävijöiden aistittaviksi mediateoksin, jotka sisältävät videokuvaa ja luonnonääniä Suomesta. Yksi näyttelyn teemoista on Kuopion rooli Järvi-Suomen pääkaupunkina ja houkuttelevana matkailukohteena. Luontokuvien rinnalla videoissa vuorottelevat Kuopion vahva hyvinvointi- ja terveysosaaminen, korkea koulutus sekä Suomen juhlavuoden teema ”Yhdessä”.

Verkottumista yli kulttuurirajojen

Kiina myönsi arvostetun Exhange and Co-operation Award for Friendship Cities to China -tunnustuksen Shanghai Pudongin ensimmäiselle ystävyyskaupungille, Kuopiolle, vuonna 2016. Tunnustus on ainoa laatuaan suomalaiselle ystävyyskaupungille.

Ystävyyskaupunkisopimus kaupunkien välille on solmittu vuonna 2012, mutta yhteistyö käynnistyi jo vuonna 2000 teknologiakeskusten yhteistyömahdollisuuksien selvittämisellä. Tämän jälkeen toiminta Kuopion ja Shanghai Pudongin välillä on syventynyt edelleen erityisesti koulutus- ja kulttuurivaihdon osalta.

Kuopion kaupunki on yhteistyössä Kuopion alueen kauppakamarin kanssa rakentanut lisäksi merkittäviä verkostoja Kiinan markkinoista kiinnostuneille yrityksille Shanghaihin. Yksi juhlanäyttelyn tavoitteista on, että näyttely toimii suomalaisten yritysten verkostoitumis- ja kohtaamispaikkana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut