Yle: Lieko Zachovalova kuollut

Lieko Zachovalova oli kommunistipoliitikko Yrjö Leinon tytär. Hän muutti Tshekkoslovakiaan 21-vuotiaana kommunistien verettömän vallankaappauksen jälkeen vuonna 1948. Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

STT

Yleisradion entinen Prahan-kirjeenvaihtaja Lieko Zachovalova on kuollut, kertoo Yle. Sen mukaan Zachovalova (omaa sukua Leino) kuoli lyhytaikaisen sairauden seurauksena sunnuntaiaamuna Prahassa. Hän oli kuollessaan 89-vuotias.

Zachovalova muistetaan etenkin suorista puhelinraporteistaan vuoden 1968 Prahan miehityksen tapahtumista. Monen mieleen jäi Zachovalovan kiistely kansainvälisen puhelinkeskuksen kanssa, kun tämä aikoi katkaista yhteyden kesken raportin.

Zachovalova oli kommunistipoliitikko Yrjö Leinon tytär. Hän muutti Tshekkoslovakiaan 21-vuotiaana kommunistien verettömän vallankaappauksen jälkeen vuonna 1948.

Zachovalova meni naimisiin Tshekkoslovakian kommunistipuolueen aktiivin Marcel Zachovalin kanssa, ja he saivat kaksi poikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.