Makeisten myynti kasvoi makeisveron poistuttua – hammaslääkärit huolissaan

STT

Makeisten myynti vähittäiskaupoissa on vilkastunut sen jälkeen, kun makeisvero poistui vuodenvaihteessa.

S-ryhmän kaupoissa myynnin kasvu oli tammi-toukokuussa noin viisi prosenttia. Myös Keskon ja Lidlin myymälöissä makeisten kysyntä on lisääntynyt alkuvuoden aikana.

Makeisista ja jäätelöstä perittiin veroa kuuden vuoden ajan. Verosta luovuttiin, koska rajanvedossa eri tuoteryhmien välillä oli epäkohtia.

Hammaslääkäriliitossa ollaan huolissaan suomalaisten muuttuneista ateriointitottumuksista. Makeisveron poistumisen aiheuttama herkkujen lisääntynyt kulutus on osa suurempaa ongelmaa, joka liittyy ateriarytmin muutokseen.

– Meillä on tapahtunut sellainen hiukan valitettava muutos ruokakulttuurissa, että ateriointi on pirstaloitunut. Yhä suurempi osa ruuasta nautitaan aterioiden välillä, enemmän tai vähemmän sattumanvaraisesti napostelemalla, liiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen kertoi.

– Naposteltavat tuotteet aika usein ovat makeisveron piiriin kuuluneita tuotteita tai vastaavanlaisia suun terveyden kannalta haitallisia asioita.

Syömistrendien vaikutukset terveyteen näkyvät vasta pidemmällä aikavälillä. Suomalaisten lasten ja nuorten hampaiden reikiintyminen oli pitkään laskussa, mutta myönteinen kehitys pysähtyi 1990-luvun puolivälissä ja sen jälkeen tilanne on pysynyt samalla tasolla.

– Aika ajoin raportoidaan käänteestä huonompaan, mutta mitään valtakunnallista trendiä huonompaan suuntaan ei ole havaittavissa, Hausen sanoi.

Hausenin mielestä ruokailutottumuksia pitäisi katsoa kokonaisuutena.

– Olisi kokonaisuuden kannalta tärkeä juttu, että ihmiset söisivät kunnollista ruokaa säännöllistä ateriarytmiä noudattaen. Silloin painonhallintakin olisi luontevaa ja saman tien tulisi syöneeksi suun terveyden kannalta hyvin.

– Ihmisten terveyden kannalta yleisesti makeisveron poistuminen oli valitettava juttu.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut