Ministeriö muutti naisvaltaisen työryhmän kokoonpanoa: Nyt paikat jakaantuvat 13-3

Rikosuhrien tukipalveluiden kehittämiseksi perustettuun työryhmään on oikeusministeriön mukaan ollut vaikea saada miesjäseniä.

Oikeusministeriön työryhmä on koostettu rikosuhreille tukea tarjoavien toimijoiden edustajista. Sami Saarenpää

Iida Tiihonen / Uutissuomalainen

Oikeusministeriö on muuttanut tasa-arvolain kiintiösäännöstä poikenneen työryhmän kokoonpanoa.

Uutissuomalainen kertoi maaliskuun lopussa rikosuhrien tukipalveluiden kehittämiseksi perustetusta työryhmästä, jonka 16 jäsenestä vain yksi oli mies. Oikeusministeriö muutti kokoonpanoa heti seuraavana päivänä uutisen ilmestymisen jälkeen.

Oikeusministeriöstä myönnetään, että Uutissuomalaisen lehtijuttu oli osasyynä kokoonpanon muuttamiseen.

– Voi kai niinkin sanoa. Lehtijutun ja siitä virinneen keskustelun perusteella katsottiin tarkemmin, että mitä siinä voisi olla tehtävissä, oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston päällikkö ja ylijohtaja Arto Kujala sanoo.

Alkuperäisessä työryhmän kokoonpanossa oli naispuheenjohtajan lisäksi 15 naista ja vain yksi mies. Kokoonpanoa muutettiin nostamalla varajäseniä varsinaisiksi jäseniksi. Nyt ryhmän 16 jäsenestä kolme on miehiä.

– Pysyimme samoissa henkilöissä, joita oli työryhmään esitetty, mutta vaihdoimme muutaman varajäsenen varsinaiseksi jäseneksi.

Muutoksesta huolimatta kokoonpano ei vieläkään täytä lain vaatimusta siitä, että jäsenistä 40 prosenttia on naisia ja miehiä.

Tasa-arvovaltuutettu pyysi Uutissuomalaisen jutun jälkeen oikeusministeriöltä selvitystä työryhmän kokoonpanosta. Tasa-arvovaltuutetun kannanotto asiaan valmistunee lähiviikkoina.

– Juridisesti katsottuna tässä oli ongelmana vain se, että alkuperäisestä asettamispäätöksestä unohtui lause, jossa perusteltiin poikkeama kiintiöstä, Kujala uskoo.

Kujala perusteli naisvaltaista ryhmää jo maaliskuussa sillä, että rikosuhriasioiden parissa työskentelee vain vähän miehiä. Tasa-arvolain kiintiösäännöstä saa poiketa vain "erityisistä syistä".

Tasa-arvovaltuutetun toimistosta kerrotaan, että valtion toimielimien kokoonpanoja koskevia kysymyksiä käsitellään varsin harvoin ja valtiolla noudatetaan kiintiösääntöä pääsääntöisesti hyvin.

Kujalan mielestä yksittäisen työryhmän sukupuolijakaumaan on turha takertua.

– Isompi kysymys tässä on se, että miksi meillä ei ole miehiä näissä tehtävissä. Yhteiskunnallisesti olennaisempi juttu on se, että miksi meillä on näitä sukupuolittuneita tehtäväalueita.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut