Kyyti ruumisautossa oli Marko Kilvelle viimeinen niitti: "Tiesin, miten tarina menee"

Lukeminen kannattaa aina. Ja kuvien katselu, ainakin jos asiaa kysyy kirjailija Marko Kilveltä.

Kilven mielessä oli jo tarina, jossa hyvän ja pahan maailmaa tarkasteltaisiin rikollisen näkökulmasta. Sitten hän kiinnitti huomiota lehdessä olleeseen kuvaan, jossa pienen hautaustoimiston työntekijä kantoi ruumisarkun kantta. Takana karussa varastossa näkyi läjä ruumisarkkuja.

Hetkessä Kilven suunnittelema hahmo sai ammatin.

– Hautausurakoitsija on täydellinen työ rikolliselle, joka tuottaa ruumiita. Hän voi olla tapahtumien keskellä, mutta kukaan ei kiinnitä häneen huomiota, Kilpi kertoo.

Kilpi soitti hautausalalla työskentelevälle tuttavalleen ja pyysi päästä työpäivän ajaksi oppiin.

– Se oli viimeinen niitti. Hautausauton kyydissä tiesin, miten tämä tarina menee.

Undertaker-kirjasarja esittelee uudenlaisen perspektiivin rikoskirjallisuuden maailmaan. Pääosassa, ainakin ensimmäisessä kirjassa, on Jarmo Kivi -niminen salaisuuksiin syvälle kietoutunut ammattirikollinen, jonka julkisivu hautausurakoitsijana on tyyni ja kunniallinen. Sitten on joukko enemmän ja vähemmän eksyksissä olevia henkilöitä, joista jokainen yrittää selvitä, vaikka se viimeinenkin oljenkorsi on katkennut.

Kilven tekstissä hyvää ei palkita hyvällä eikä pahaa pahalla, vaan oikean ja väärän käsitys on hapuileva, hyvää matkaa sekoittumassa.

Se on tilanne, joka kiehtoo kirjailija Kilpeä.

– Yleensä tarinoissa on keinotekoisestikin lisätty hyvyyttä niin, että päähenkilö voi tehdä pahoja tekojaan puhtaalla omallatunnolla. Haluan viedä lukijat tilanteeseen, jossa samaistutaan hahmoon, joka tekee pahaa, eikä teoille anneta tekosyitä tai oikeutuksia, Kilpi sanoo ja huomauttaa, ettei oikeassakaan elämässä hyvä tai paha voita yksiselitteisesti:

– Ei se rikoksen uhrin tuska katoa, vaikka julkinen oikeus toteutuisi. Mikään ei korjaannu kuin taikaiskusta.

Tänään julkaistava Undertaker – kuolemantuomio -kirja on neljän vuoden työn tulos. Vaikka Kilveltä on aiemmin julkaistu useita romaaneja, tänään julkaistava Undertaker on jotakin aivan uutta.

Se avaa romaanisarjan, johon kirjailijan arvion mukaan tulee kuudesta kahdeksaan osaa. Tarina vie noin 3 000 sivua. Kuolemantuomiossa sivuja on 338.

– Ehkä tässä on vähän normaalia enemmän pelonsekaisia tunteita, kun vuosien työn antaa käsistään muiden arvioitavaksi. Pelko liittyy aina hallinnan menetykseen, kun tekstin on pitkän hiomisen jälkeen pärjättävä omillaan.

Toisaalta kirjailijan olo on varma. Alkamassa on vuosia kestävä juoksu, ja niin tarina kuin henkilötkin syvenevät tulevissa osissa. Kilpi virnistää huomiolle, että tarinan keskiössä olevasta Kivestä ei paljasteta ensimmäisessä kirjassa edes etunimeä.

– Jokuhan voi kritisoida, että tarina jää nyt kesken eikä kaikkiin kysymyksiin vastata. Mutta pystyn antamaan takuut, että seuraava osa lunastaa nyt annettuja odotuksia. Tästä tulee pitkä matka.

Seuraavaa Undertaker-kirjaa ei tarvitse odotella pitkään, sillä sarjaa on tarkoitus julkaista kerran vuodessa: toinen osa ilmestyy jo ensi keväänä.

Kilven mukaan nopea julkaisuaikataulu on mahdollinen, koska pohjatyö, tarina yksityiskohtineen, on tehty huolella. Suuret ja pienemmätkin linjat on jo tiedossa, ja kirjat syntyvät poliisi- ja valtuustotyön ohella.

– Aloitan seuraavan osan kirjoittamisen ensi viikolla. Aika valmista tekstiä syntyy jopa 20 sivua päivässä.

Kuolemantuomio-kirjan kieli on tehokasta ja toiminnallista. Kilpi myöntää, että tarina muokkaa, alitajuisestikin, lausetta.

– Loppuhiomisessa suoraviivaisuutta vielä korostettiin. Se on tämän romaanin tyyli.

Kun ensimmäisen osan nimi on Kuolemantuomio, herää kysymys, kenelle kohtalokas arpa osuu. Kilpi ei halua liikaa paljastaa juonesta, mutta pohtii, että yksi tapa tulkintaan voisi olla seuraava: kuka tahansa, joka on päähenkilö Kiven kanssa tekemisissä, saa tavalla tai toisella kuolemantuomion.

– Mikä on se hetki, kun astutaan rajan yli?

Lue lisää aiheesta

Mainos: Skanska Talonrakennus Oy

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut