Trendit ovat muuttuneet: Millainen aika, sellainen hääkuva

Salla ja Mika Kasurinen otattivat kuvansa Tiina Haringilla viime kesänä. Kuvaus toteutettiin Väinölänniemellä pariskunnalle tärkeässä paikassa. Juha Poutanen

Pirjo Tiihonen

Ennen kuin on päästy studiosta nykyisiin rentoihin hääkuviin, on kuvausten saralla kuljettu pitkä matka. Kuopiolaisesta Studio Liisasta monille savolaisille tuttu, jo eläkkeellä oleva valokuvaaja Liisa Pulkkinen tietää, kuinka vakava paikka hääkuvaus oli vielä 1970-luvulla. Silloin mies istui usein kuvissa naisen yläpuolella, ja totiset katseet kohdistettiin kameraan.

– Ajattelin jo silloin, että häät ovat iloinen päivä, ja hääkuviinkin tulisi saada iloa, kertoo Pulkkinen.

Värikuva tuli 1970-luvun puolivälissä, 1980-luvulla kuvattiinkin jo pelkästään värikuvia. 1990-luvun lopulla digitekniikka vei kuvausta pikku hiljaa nopeiden tilanteiden ja satojen otosten aikakaudelle.

Viimeisimmät hääkuvat Liisa Pulkkinen otti vuonna 2014, ja siinä vaiheessa hääkuvauksissaa oltiin jo vapauduttu niin, että hääparit saattoivat maata studion lattialla tai hullutella muuten.

Nykykuvauksissa yksilöllisyys korostuu. Pulkkisen uran viime isinä vuosina kuvauksiin tuotiin muun muassa mopoja ja ilmapalloja ja asetettiin satoja tuikkukynttilöitä sydämen muotoon.

– Hauskinta on kuitenkin se, että olen saanut suomalaisen miehen nauramaan, hän iloitsee.

Lue lisää hääkuvausten historiasta tiistaina Savon Sanomien Tyyli-sivulta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.