Eläkeläiset: Humppa Of Finland

Arvio: 5/5 tähteä.

Eläkeläiset on ottanut tehtäväkseen estetiikkansa mukaisen Suomi-teemalevyn itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoteen. Levy on ideoitu ja kansikuvatuksia myöten toteutettu erinomaisesti, painettu ja valmis. Viisi tähteä, Petteri Halonen, Lassi Kinnunen, Onni Waris, Tapio Santaharju ja Martti Waris, olkaatten hyvät.

Julkaisuviikon läpimeno vyörytettiin tiedotteella, jonka mukaan levyllä esiintyy lähes 150 vierailevaa triangelinsoittajaa Ville Valosta Antti Tuiskuun, Jouni Hynysestä Paula Vesalaan.

Esiintyy tai ei, levy olisi mainio ilman tempaustakin.

Humppa Of Finlandin ideana on coveroida Suomi-teemalevylle suomalaisia kappaleita. Tehtävää ei lähestytä ensimmäiseksi mieleentulevasta kulmasta, Sinisen ja valkoisen, Murheellisten laulujen maan, Ristilukin ja Juokse sinä humman kaltaisista kansallisista sotaratsuista.

Eläkeläisten Suomi-sortimentissa on erityisen paljon uusia ja vanhoja rock-vientituotteita (Nightwishin Elan, Sunrise Avenuen Fairytale Gone Bad, Wigwamin Tombstone Valentine) ja raskasta rockia eri genreistä (Havana Blackin Hoo Myself, Lordin Hard Rock Hallelujah, Amorphiksen Sacrifice).

Jotenkin aistin rivien välistä vahvan statementin: puhukaa te muut viennin vetämisestä ja kulttuurin kauppaamishankkeista, suomalainen kevyt musiikki kyllä kelpaa maailmalle, on kelvannut jo kauan, vaikkei sitä juhlapuheissa aina muistetakaan.

Tälläkin hetkellä Eläkeläiset on Saksan-kiertueella.

Erityisen ilahduttava on Humppa Of Finlandin ele nostaa kappalevalinnoissa pienet indie-yhtyeet establishoituneiden rinnalle ja ohikin.

Levyn hilpeimpiin versiointeihin kuuluva Giant Robotin Helsinki Rock City päivittyy Liperissä humppaamiseksi, Barefoot Brothersin America on Karjala ja Nightingalesin brittipop-helmi Thank You My Lord For Plastic saa juosta levyn viimeisen kunnarin yhtyeelle sopivalla toteamuksella: Onneksi sentään on humppaa.

Eläkeläiset-albumeja on ilmestynyt laskutavasta riippuen jo toistakymmentä, mutta ihmeellisellä tavalla yhtyeen pääideologi ja -tekstittäjä Onni Wariksen eli Toppo Koposen pajatsokoura ei osoita pelimerkkien tyhjenemistä, mitä sanoituksiin tulee.

Humppa Of Finlandin parhaita tekstionnistumisia on Humppamaa, Jim & the Beatmakersin My Only One, jossa luetellaan kansallisia epäonnistumisia, ja Humppasissi, Havana Blackin Hoo Myself, johon on ympätty SuomiSota-juhlavuoteen olennaisesti kuuluva tematiikka.

Muusikoiden raahustaessa kohti kuolinkymmeniä mukaan hiipii yhä aidomman kuuloista vanhan Suomen kaipaamista, sen maan, jonka mummoloissa nämäkin miehet katsoivat mustavalkotelevisioista Heikki Kahilaa ja Teija Sopasta.

Aletaan olla jo saman kaapin päällä, Kivikasvojen, Jukka Virtasen ja Spede Pasasen kaltaisten viihdelegendojemme seurassa.

Suonna Kononen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut