Veikko vastaa: Pitäisikö sulan olla terä?

Veikko Virtanen

No hei, hyvät lukijat. Ihmetelläänpäs taas. Ensimmäisen aiheen lähetti Anu E:

– Olen aina ihmetellyt, mistä tulee nimitys autojen pyyhkimensulista. Ainakaan ulkonäöllisesti ei ole mitään yhtäläisyyttä sulkien tai höyhenten kanssa.

Tässäpä mysteeri, johon en löydä selvää selitystä. Isojen lintujen sulkia on käytetty kauan pölyjen ja roskien pyyhkimiseen, nykyäänkin strutsinsulista tehtyjä pölyhuiskia. Mutta haetulta tuokin yhteys kuulostaa.

Naapurikielet eivät paljon auta. Ruotsissa pyyhkimensulka on torkarblad, siis "kuivaajanterä". Blad = lehti, siipi (esim. potkurin) tai terä.

Sama nimitys on käytössä englanninkielessä (wiper blade). Olisiko siis suomeksi parempi nimitys pyyhkimen terä?

Tuulilasinpyyhkimen keksimisestä annetaan yleisimmin kunnia naiskeksijälle, amerikkalaiselle Mary Andersonille (1866-1953). Eräänä räntää vihmovana päivänä 1902 hän matkusti raitiovaunussa New Yorkissa ja katseli, kun kuljettaja joutui pitämään etuikkunaa auki nähdäkseen eteensä.

Palattuaan kotiinsa Alabamaan Anderson suunnitteli käsikäyttöisellä mekanismilla toimivan pyyhkijän ja patentoi sen 1903. Erilaisia pyyhinsysteemejä keksivät samoihin aikoihin muutkin, mutta Andersonin mallia pidettiin ensimmäisenä todella toimivana.

Pyyhkimet valtasivat varsinaisesti alaa vasta autojen yleistyessä 15-20 vuotta myöhemmin. Pian niihin jo kehitettiin mekaanisia, sähköisiä ja ilmanpaineella toimivia koneistoja.

Tarina kertoo, että Mary Anderson tarjosi keksintöään eräälle kanadalaiselle firmalle, joka totesi, ettei pyyhkimissä ole kaupallista potentiaalia.

Mitähän suomalaiselle koivulle tapahtuisi, jos se siirrettäisiin kasvamaan lämpimään ilmastoon, miettii Vastailmasto. Tulisiko ruska, pudottaisiko lehtensä, olisiko ikivihreä vai kuihtuisiko?

Siirto ilmastosta toiseen on aina rasitus, mutta ei se ehkä kohtalokas shokki olisi. Suomessa kasvavia hies- (Betula pubescens) ja rauduskoivuja (Betula pendula) tavataan lähes koko Euroopassa ja lukuisia muita koivulajeja ympäri pohjoisen pallonpuoliskon lauhkeita ja boreaalisia vyöhykkeitä.

Koivut ovat kesävihantia ja syksyn tullen kellastuvat ja pudottavat lehtensä myös meitä eteläisemmissä maissa. Keski-Euroopassa lehdet puhkeavat keväällä aikaisemmin, jo maalis-huhtikuussa.

Lopuksi: tiesittehän, että koivu on myös USA:n New Hampshiren osavaltion tunnuspuu?

Voit lähettää kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat / Päivyri, PL 68, 70101 Kuopio tai veikko.virtanen@savonsanomat.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.