your name.

Ohjaaja Makoto Shinkai panostaa pikkutarkkuuteen ja kuvan syvyyteen.

Hannu Poutiainen

Arvio: 3/5 tähteä.

Makoto Shinkai osaa eittämättä tehdä elegantteja solmuja. Japanissa ennätykselliset katsojaluvut kerännyt animaatio your name. onnistuu taidokkaasti punomaan kehonvaihtokomedian kehityskertomukseen ja ne vuorostaan mystiseen ka­tastrofitarinaan.

Paikoin langanpäät hapsottavat, mutta enimmäkseen sitä tuskin huomaa, sillä langoista muodostuva maisema on jo visuaalisestikin hyvin kaunis.

Tarkkaan ottaen maisemia on kaksi. Yhtäällä on tokiolaisen lukiopojan Takin (Ryunosuke Kamiki) kuhiseva kaupunkimiljöö. Toisaalla on kutakuinkin samanikäisen Mitsuhan (Mone Kamishiraishi) maalaiskylä, jonka verkkaisesta tunnelmasta tyttö haikailee pois.

Pois hän tavallaan pääseekin, ja vielä kaipaamaansa Tokioon, sillä sattuman oikusta hän huomaa välillä elävänsä tokiolaispojan elämää tokiolaispojan ruumiissa.

Vaihto toimii kuitenkin myös toiseen suuntaan, mistä Shinkai johtaa koko joukon kehonvaihtoaiheelle ominaisia ja teini-iän hämmennyksen aiheisiin liittyviä käänteitä.

Harva näistä käänteistä kuitenkaan kääntää juonen suuntaa, joka noudattaa maapalloa lähestyvän ja kaksikon elämät toisiinsa sitovan meteorin kurssia. Meteorin myötä elokuvaan laskeutuu arvoituksellinen ja kohtalokas tunnelma, mikä ei ole yksinomaan hyvästä.

Näin avautuvat mystiset ulottuvuudet tuntuvat paikoin maagisilta silkan maagisuuden tähden. Samalla Shinkain huolellisesti kutoma tekstuuri joutuu sen verran ankaran kerronnallisen riuhdonnan kohteeksi, että kaunis ja monitahoinen kudelma väkisinkin repeilee.

Kolmannella elokuvallaan läpimurtonsa tehneestä Shinkaista povataan jo legendaarisen Hayao Miyazakin manttelinperijää. Sillä tiellä hän tuntuukin olevan, erityisesti pikkutarkkuuteen ja kuvan syvyyteen panostavan tyylinsä omintakeisuuden ansiosta.

Aivan puhtaasta mestariteoksesta ei kuitenkaan voi vielä puhua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.