Erin & Kuopion kaupunginorkesteri: Seliseli

Jussi Mattila

Konsertti Kuopion Musiikkikeskuksessa 19.4.

Rytmimusiikin artistien tuotannon tuominen konsertteihin sinfoniaorkesterille sovitettuna ei ole mikään uusi asia – jo vuosikymmeniä näitä produktioita on tehty. Suuressa maailmassa on kuitenkin edetty askelmille, joita Suomessa ei juuri ole kokeiltu.

Sinfoniaorkesteriproduktioita on tehty muun muassa sellaisten armoitettujen artistien kuin Joni Mitchellin ja Kylie Minoguen kanssa. Se merkittävä ero heillä on suurimpaan osaan suomenmaan produktioita verrattuna, että kappaleet on sovitettu uudelle instrumentille kokonaan. Niistä on irrotettu vanha bändisäestys ja etsitty uusi ajatus.

Meillä sinfoniaorkesteri oikeastaan aina liimataan päälle olemassa olevaan, mikä tarkoittaa useimmiten äänen massan kasvua, asioiden puuroutumisen vaaraa, selkeyden katoamista.

Erinin bändi soittaa hienosti. Keskiviikon Seliseli-konsertin parasta antia olivat bändin itsenäisesti Erinin kanssa esittämät kappaleet, sekä Kuopion kaupunginorkesterin kanssa ylimääräisenä kuultu Vanha sydän, jossa oli sovituksellisesti hyviä ja tuoreita ajatuksia.

Kuopion kaupunginorkesterikin soitti hyvin sen mitä soitti. Ja sen, mitä kykeni kuulemastaan orkesteria erottelemaan. Paljon elettiin samoilla taajuuksilla komppibändin kanssa, ja etenkin syntetisaattorin ja orkesterin yhtäaikainen käyttö ei vaikuttanut loppuun asti mietityltä ratkaisulta. Sinfoniaorkesteri ei vain ole mikään ”lisuke”.

Erinin laulutapa, persoonallinen ääni ja hyvä artikulaatio pelastivat paljon ja tekivät konsertista nautittavan – teksteistä sai selvää, vaikkei kappaleita pohjia myöten tuntenutkaan, ja hyvä luonnollinen kyky tulkita lauluja nousi pintaan. Parhaita asioita Erinin musiikissa on se henkilökohtainen ote, jonka hän on löytänyt jopa uudempaan, vähemmän folk-pohjaiseen tuotantoonsa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut