Turvapaikanhakijoiden porukka suunnitteli laajaa rikossarjaa Kuopiossa

LKS 20161207 - Turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksessa syyskuussa 2015. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN \\Instructions: Kotimaa: YK moittii Suomea turvapaikanhakijoiden kohtelusta. Martti Kainulainen/Lehtikuva

Asta Tenhunen

Poliisi on estänyt laajan rikossarjan, jota kahdeksan turvapaikanhakijaa suunnitteli Kuopion seudulla.

Suomeen turvapaikanhakijoina tulleet miehet olivat päättäneet palata itse vapaaehtoisesti Suomesta Irakiin, mutta suunnittelivat sitä ennen tekevänsä rikoksia.

Asia tuli poliisin tietoon joulukuussa 2015, mutta poliisi ei ole omista syistään kertonut sitä aiemmin julki. Poliisi on kuitenkin seurannut, että kyseiset henkilöt ovat poistuneet Suomesta.

– Poliisi sai tiedustelutietoa asiasta ajoissa. Meille paljastui kahdeksan nuoren miehen suunnitelma, jossa he olivat päättäneet lähteä Suomesta vapaaehtoisesti, mutta suunnittelivat tekevänsä sitä ennen kaikkea mahdollista. Puhetta oli ollut varkauksista, näpistyksistä, ryöstöistä ja jopa raiskauksista, apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhonen Itä-Suomen poliisista vahvistaa.

– Ideana oli, että miehet luulivat voivansa tehdä rikoksia ilman kiinnijäämisriskiä, jos he heti tekojen jälkeen ovat jo lähdössä pois ja palaavat kotimaahansa, kun poliisi vasta alkaa tutkia rikoksia.

Poliisi alkoi selvittää saamansa tiedustelutiedon pohjalta heti porukan henkilöllisyyksiä ja onnistui tunnistamaan heidät kaikki. He olivat majoittuneina Kuopion seudulle.

– Heidät hajautettiin heti pitkin poikin Suomea eri vastaanottokeskuksiin ja rikokset estettiin.

– Kokonaisuuteen nähden kyse oli yksittäisestä tilanteesta.

– Tämäkin kuitenkin osoittaa, että poliisin omat toimet ja yhteydenpito vastaanottokeskuksiin ovat toimineet hyvin. Itä-Suomessa on ollut jopa poikkeuksellisen rauhallista turvapaikanhakijamäärään nähden, koska varautumissuunnitelmat tehtiin heti, aloitimme kummipoliisitoiminnan ja nopeasti myös laillisuusvalistuksen vastaanottokeskuksissa.

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut