Aseistetut sotilaat saattavat nyt arvovieraita ja kuriiripostia - uusi laki voimaan nopeasti

Puolustusvoimat alkaa saattaa aseiden kanssa tärkeimpiä kuriiripostilähetyksiään, jotka liikkuvat maanteitse Suomessa.

Lisäksi lakeihin on tehty historiallinen muutos, jonka mukaan Puolustusvoimien sotilaat ja siviiliturvamiehet saavat jatkossa suojella Puolustusvoimien avainhenkilöitä, heidän vieraitaan ja erityisen omaisuuden kuljetuksia aseellisesti ja kiinniotto-oikeuksin.

Tähän asti sotilailla on ollut kiinniotto- ja voimankäyttöoikeuksia vain puolustusvoimien alueella kuten varuskunnissa ja lentokentillä. Lisäksi sotilaat ovat voineet antaa poliisin pyynnöstä ja johdolla virka-apua esimerkiksi liikenteenohjaus- tai piiritystehtäviin.

Tästä viikosta eteenpäin sotilaiden toimivalta on laajennettu myös puolustusvoimien omien alueiden ulkopuolelle niin, että he saavat eristää, sulkea ja tyhjentää yleisen paikan ihmisistä, kieltää ja rajoittaa ihmisten liikkumista, poistaa henkilö paikalta tai ottaa joku kiinni tiettyjen suojeltavien henkilöiden tai kuljetusten lähellä.

Kiinniotettu henkilö on luovutettava mahdollisimman pian poliisille.

Vakavimmillaan sotilaat tai turvamiehet saavat uhata häirikköä myös aseella ja tarpeen vaatiessa jopa ampua kohti. Sotilaat ja turvamiehet toimivat tilanteissa silloin virkavastuulla niin kuin poliisi.

Sotilailla ja turvamiehillä on siis hätävarjelunkaltainen toimivaltuus käyttää voimakeinoja henkilösuojaustehtävissä. Asiaa jälkikäteen arvioitaessa tilanteessa otetaan huomioon sotilaan koulutus ja kokemus aseen käyttöön.

Lakimuutospaketti on hyväksytty kaikessa hiljaisuudessa ja presidentti on jo vahvistanut sen. Laki määrättiin myös tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen hyväksymisen jälkeen, joten sotilaat voivat ilmestyä autosaattueisiin tai arvovieraiden vierailujen suojaksi jo tästä viikosta alkaen.

Puolustusvoimat haki lakimuutosta alunperin turvatakseen räjähde- ja asekuljetuksensa ammattirikollisten ryöstöiltä. Puolustusvoimien mukaan poliisilla ei ole ollut resurssia saattaa kuljetuksia.

Savon Sanomien tietojen mukaan Puolustusvoimat ei tosin viime vuosina edes ilmoittanut isosta osasta arvokuljetuksistaan poliisille, vaan katsoi turvallisimmaksi hoitaa ne kaikessa hiljaisuudessa muun liikenteen seassa.

Se on toiminut hyvin eikä kuljetuksiin ole kohdistunut ryöstöyrityksiä ainakaan koko 2000-luvulla.

Nyt kuljetuksista aiotaan suojata myös kuriiripostin eli tiettyjen asiakirjojen kuljetukset. Erityiseksi omaisuudeksi katsotaan myös aineisto, jonka päätymisestä Puolustusvoimien ulkopuolelle olisi mainehaittaa, tai tieto tai esineet, jotka voivat kiinnostaa rikollisia tai olla maanpuolustuksen kannalta arkaluonteisi.

Lakiesitystä laajennettiin nopeasti koskemaan myös Puolustusvoimien johtoa ja heidän arvovieraitaan eli henkilöiden suojaamista.

Poliisi ja tarvittaessa suojelupoliisi huolehtivat jo nyt arvovieraiden turvajärjestelyistä, mutta Puolustusvoimat halusi lisäoikeuksia, jotta "muille viranomaisille ei aiheutuisi tarpeetonta rasitusta".

Puolustusvoimat vetosi myös, että vieraan valtion sotilasjohdoissa on totuttu tiettyyn turvatasoon.

Tähän asti Puolustusvoimilla ei ole ollut itsenäistä toimivaltaa rajoittaa ihmisten liikkumista tai käyttää heihin voimatoimia yleisillä alueilla. Poliisi on aina ennen tehnyt riskiarvion, millaisia turvallisuusjärjestelyjä on tarvittu ja miltä osin esimerkiksi sotilaspoliisit ovat niihin osallistuneet.

Puolustusvoimat kuitenkin vaati lakimuutosta, koska haluaa järjestää suojauksia henkilöilleen myös tilanteissa, joissa poliisin mukaan sellaiseen ei ole tarvetta.

Puolustusvoimat katsoi tarpeelliseksi myös, että se saa majoitusliikkeiden majoittujatiedot käyttöönsä niin kuin poliisikin. Puolustusvoimat saa silloin käyttöönsä tiedon, ketkä muut henkilöt ovat aikeissa majoittua esimerkiksi samalle alueelle kuin jossa kutsuvierastilaisuus oli tarkoitus järjestää.

Suojattavien henkilöiden turvaamista varten erityiskoulutetaan noin 50 henkilöä Puolustusvoimista. Koulutuksen on arvioitu kertaluonteisesti maksavan noin 100 000 euroa.

Puolustusvoimien mukaan se ei voi käyttää vierailujen suojaamiseen yksityisiä turvallisuuspalveluja, sillä tilaisuuksissa voidaan käsitellä salassa pidettäviä tietoja. Puolustusvoimien arvion mukaan yksityisyrityksen työntekijöiden luotettavuudesta ei pystytä varmistumaan.

 

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut