Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistönvälitysliikkeille 11 varoitusta - ammattipätevyydessä puutteita

Joidenkin liikkeiden osalta vajeen epäillään olevan jatkuvaa, kerrotaan Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Osa kiinteistönvälitysliikkeistä laiminlyö lain vaatimusta välittäjien ammattipätevyydestä.

– Joidenkin liikkeiden osalta vajeen epäillään olevan jatkuvaa. Asiaan puututaan valvonnallisin keinoin, kertoo ylitarkastaja Jouko Rikkilä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta (avi).

Avit ovat lähettäneet välitysliikkeille asiasta yli vuoden aikana lähes sata kirjallista selvityspyyntöä. Esimerkiksi Etelä-Suomen avista niitä on lähetetty 52. Osa selvityspyynnöistä on vireillä parhaillaan. Varoituksia avit ovat antaneet välitysliikkeille 11 ja määräaikaista toimintakieltoja kaksi.

Välitysliikelaki on edellyttänyt vuoden 2016 alusta, että välitysliikkeen palveluksessa ja sen jokaisessa toimipaikassa välitystehtäviä tekevistä vähintään puolella pitää olla LKV- tai LVV-tutkinto liikkeestä riippuen. LKV tarkoittaa laillistettua kiinteistön- ja LVV laillistettua vuokrahuoneiston välittäjää. Vaatimus ei tullut yllätyksenä, vaan lainsäätäjät antoivat valmistautumisaikaa lähes kolme vuotta. Ennen pätevyys vaadittiin vain liikkeen vastaavalta hoitajalta.

Kiinteistönvälityksen tietopalveluyhtiön Effortian mukaan Suomessa oli viime vuoden lopussa yhä kymmenittäin välitysliikettä, joissa pätevyysvaatimukset eivät täyttyneet. Aveista huomautetaan, että viranomaiset selvittävät asiaa useammista lähteistä ja tarkemmin kuin Effortia.

Yhteensä välitysliikkeitä on yli 1 500 ja välitystoimipaikkoja lähes 2 200.

Avien mukaan lain vaatimus toteutuu kuitenkin kokonaisuudessaan vähintään melko hyvin.

Ylitarkastaja Minna Karppinen Itä-Suomen avista kertoo, että ennen lain voimaantuloa välitysliikkeet olivat aviin aktiivisesti yhteydessä.

– Lakimuutokseen valmistauduttiin hyvissä ajoin, hän näkee.

Lakimies Heikki Tarvonen Lounais-Suomen avista kertoo, että välittäjien pätevyyksiä alettiin tarkastaa heti vuoden 2016 alusta. Apua tuli kuluttajien ja muiden välitysliikkeiden vihjeistä. Selvityspyynnöillä etsittiin liikkeitä, joilla oli vajetta ammattipätevyydessä.

– Liikkeet olivat poikkeuksetta valmiita selvittämään asiaa, eikä niillä ollut juurikaan erimielisyyksiä avin kanssa lain tulkinnasta eikä tavasta, jolla ammattipätevien määrä laskettiin, Tarvonen sanoo.

Varoituksia ovat antaneet Etelä-Suomen, Länsi- ja Sisä-Suomen sekä Lounais-Suomen avit. Määräaikaisia toimintakieltoja (kaksi) on napsahtanut vain Etelä-Suomen avilta.

– Liikkeet ovat hyväksyneet varoitukset ja sittemmin panneet ammattipätevyysasian kuntoon, Tarvonen selittää toimintakieltojen välttämisiä.

Itä-Suomen, Pohjois-Suomen ja Lapin avit eivät ole antaneet toistaiseksi yhtään varoitusta eivätkä yhtään määräaikaista toimintakieltoa.

– Tapaukset on korjattu lain asettamassa määräajassa, kertoo lakimies Matti Pihlajamaa Pohjois-Suomen avista.

Laissa mainittu määräaika on kolme kuukautta.

Välitysliikkeet ovat selittäneet pätevyysvajetta muun muassa palkkausvaikeuksilla.

– Välitysliikkeet ovat kertoneet muun muassa, että tutkinnon suorittaneita on vaikea saada rekrytoitua, kertoo ylitarkastaja Kalle Tervo Länsi- ja Sisä-Suomen avista.

Selitys ei välttämättä pidä yhtä totuuden kanssa.

– Varoituksen saamisen jälkeen liikkeet ovat kuitenkin löytäneet nopeasti jopa useita vapaita LKV-tutkinnon suorittaneita henkilöitä, sanoo Heikki Tarvonen Lounais-Suomen avista.

Jouko Rikkilä Etelä-Suomen avista kertoo, että jotkin liikkeet ovat myös kiistäneet vajeen olemassaolon. On saatettu väittää, että joku henkilö ei tee liikkeessä välitystehtäviä vaan muita töitä.