Pohjois-Korean pieleen mennyt ohjuskoe saattoi olla uuden asejärjestelmän testausta

STT

Pohjois-Korean pieleen menneessä ohjuskokeessa saattoi olla kyse aivan uuden, toistaiseksi tuntemattoman asejärjestelmän testauksesta, arvioivat asiantuntijat.

Pohjois-Koreaa seuraavan ja sen toimintaa analysoivan 38 North -ryhmän tutkijoiden mukaan hyvin aikaisessa vaiheessa tapahtunut kokeen epäonnistuminen viittaa siihen, että Pohjois-Korea on kehittelemässä uutta asejärjestelmää.

–  Epäilen, että kyseessä oli uusi ohjus tai varmasti ohjus, joka ei ole pitkälle kehitetty, sanoo washingtonilaisen Johns Hopkins -yliopiston alaisuudessa toimivan ryhmän aseasiantuntija John Schilling. Hänen mukaansa kyseessä saattoi olla uudenlainen ohjustyyppi, jota esiteltiin Pohjois-Korean sotilasparaatissa lauantaina. Kyseistä ohjusta kuljetettiin keskimatkan ballistisen Musudan-ohjuksen alustalla, mutta kyseessä oli eri ohjustyyppi, Schilling sanoo.

–  Sellaista emme ole nähneet testattavan. Jos Pohjois-Korea halusi esittää sen (ohjuksen) todellisena voimavarana, kävisi järkeen, että sitä testataan pian sen jälkeen, kun se on näytetty maailmalle.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ei ole kommentoinut sunnuntaina testatun ohjuksen tyyppiä ja Valkoinen talo on sanonut vain, että kyseessä oli keskimatkan ohjus.

Yhdysvaltain hallinnossa Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueen neuvonantajana toimiva Susan Thornton sanoo, että ohjuskoe epäonnistui niin pian, ettei ohjustyypistä ole helppo sanoa paljoa.

–  Käsityksemme mukaan kyseessä ei ollut pitkän matkan ohjus, vaan jonkinlainen keskimatkan ballistinen ohjus, jossa kuitenkin oli kiellettyä teknologiaa. Keskustelua aiheesta käydään kuitenkin yhä, Thornton sanoi.

 

Tekikö USA kyberhyökkäyksen?

 

Myös Yhdysvalloilla on arvioitu voineen olla sormensa pelissä ohjuskokeen epäonnistumisessa. Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman hallintokaudella Yhdysvallat pyrki aktiivisesti sabotoimaan Pohjois-Korean ohjuskokeita kyberhyökkäyksin ennen laukaisua tai juuri niiden laukaisuhetkellä, New York Times uutisoi viime kuussa.

Britannian ex-ulkoministeri Malcolm Rifkind on sanonut BBC:lle, että "vallalla on vankka käsitys", jonka mukaan Yhdysvaltojen on onnistunut keskeyttää ja pilata useita Pohjois-Korean asetestejä kyberhyökäyksin.

Aseasiantuntija Schillingin mukaan mahdollisuutta hakkeroida Pohjois-Korean ohjuksia ja niiden laukaisua on kuitenkin liioiteltu. Pohjois-Korean ohjuksien teknologia, erityisesti työntövoimaa ohjuksille tuottava propulsioteknologia, on Schillingin mukaan melko alkeellista.

–  Siinä ei ole digitaalisuutta tai elektroniikkaa, jota hakkeroida.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut